Hlavní obsah

Rostoucí ceny energií zvedají zájem o dřevostavby, tvrdí odborník

BRNO

Zájem o dřevěné domky kvůli rostoucím cenám energií stále roste. Jeden z největších developerů na jihu Moravy, hodonínská firma HCL, zaznamenala letos zhruba dvacetiprocentní nárůst zákazníků. Přibývá také firem, které dřevostavby nabízejí. Lidé si stále více uvědomují růst cen energií a hledají úsporné stavby, uvedl spolumajitel firmy Zdeněk Kaňa.

Článek

"Zatímco ještě před lety se o dřevěné domky zajímali hlavně mladí a ekologicky smýšlející lidé, v poslední době o ně mají zájem také starší generace. Úspora energií u dřevostavby může být až více než třetinová oproti běžným stavbám. U domků starých třicet let je spotřeba energií zhruba dvojnásobná," řekl Kaňa.

Většímu rozvoji dřevostaveb zatím podle odborníků brání malá informovanost veřejnosti a strach vyzkoušet netradiční stavební materiály.

Ceny dřevěných domků jsou v průměru asi o deset procent vyšší než zděné stavby, mezi hlavní výhody ale patří úspora energií nebo snadné rekonstrukce. K nevýhodám je možné při špatné péči o tyto domy řadit například množení plísní.

V Česku je podíl dřevostaveb stále nízký, ale roste

V Hodoníně by mělo v příštích pěti letech vyrůst 150 až 200 nových dřevěných domů, celková výše předpokládané investice je asi 400 miliónů korun.

Třetinu nových domů budou tvořit řadovky, další třetinu bytové domy a poslední část bude tvořena volně stojícími stavbami. V případě řadových domů se bude cena pohybovat mezi 2,2 až 2,5 miliónu korun. Stavět by se mělo začít na přelomu letošního a příštího roku.

Třetinu nových domů budou tvořit řadovky, další třetinu bytové domy a poslední část bude tvořena volně stojícími stavbami. V případě řadových domů se bude cena pohybovat mezi 2,2 až 2,5 miliónu korun. Stavět by se mělo začít na přelomu letošního a příštího roku.

V Česku se loni postavilo přibližně 1 500 dřevěných domů, to je zhruba dvakrát více než v roce 2006. Ze dřeva se na domácím trhu nyní staví jen asi čtyři až pět procent všech rodinných domů. Například v Německu je podíl dřevěných staveb na rodinných domcích sedm procent, v Bavorsku až 70 procent, v Rakousku a Švýcarsku deset procent a v USA 60 procent.

Reklama

Související články

Dům za cenu bytu

Zkušenosti posledních let potvrzují stoupající zájem o bydlení v dřevostavbách. Jednak proto, že moderní technologie umožňují zdravotně nezávadné bydlení,...

Nejzajímavější dřevostavby loňského roku

V neděli skončil třetí ročník mezinárodního veletrhu Dřevostavby 2008, který kromě prezentace zhruba 132 firem z oboru konstrukcí, stavebnictví a materiálů,...

Soutěž Dřevěný dům 2008 má svého vítěze

Bydlení ve dřevě se stává celosvětovým trendem, protože vychází vstříc modernímu bydlení, a také požadavkům na úsporné využívání obnovitelných zdrojů. Cílem...

Výběr článků

Načítám