Hlavní obsah

Romantické staré tvrze lákají k bydlení

– PLZEŇ

Starobylé zdi v prakticky jakémkoli stavu neztrácejí časem nic ze svého kouzla. Na Plzeňsku si soukromníci kupují staré tvrze a rekonstruují je tak, aby se daly využívat i pro stálé bydlení.

Článek

Středověkou tvrz, poprvé zmíněnou kolem roku 1200, vlastní už tři roky v Pernolci na Tachovsku rodina Turnerova. Kulturní památku koupila od přímé restituentky, jejíž rodina získala objekt v roce 1927 jako zbytkový statek od Windisgrätzů. "

Noví majitelé se snaží obnovit vodní příkop, v němž archeologové nacházejí gotické střepy. V blízkosti tvrze, která slouží i jako zázemí pro tři občanská sdružení z Tachovska, chce v budoucnu pořádat různé kulturní akce. 

Novodobí páni tvrzí si plní dětské sny

V západních Čechách je podle Martina Turnera  zhruba pět dalších tvrzí, které jejich majitelé předělávají na stálé bydlení. "Všichni se známe a pomáháme si. Takovým tahounem je vydavatel a amatérský historik Zdeněk Procházka z Domažlic, který vlastní tvrz ve Lštění," dodal Turner. Tvrze už podle něj k mání nejsou, maximálně barokní sýpky.

Do své vlastní tvrze ve Štěpánovicích na Klatovsku se na podzim přestěhuje také Václav Kadera. Objekt z konce 14. století, s renesanční přístavbou a v roce 1715 přestavěný na sýpku, koupil před dvěma roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám