Hlavní obsah

Rodinné domy zlevňují

Právo, Karel Kvapil

Pokles poptávky po nemovitostech, který vedl ke zreálnění cen bytů (především v panelových sídlištích), působí i na ceny rodinných domů. Trh s rodinnými domy u nás je charakterizován poměrně nízkou nabídkou. Češi jsou pověstní svým konzervativním přístupem k majetku a rodinný dům mění svého majitele v průměru jednou za padesát let.

Foto: Profimedia.cz

Ti, kdo nabídnou reálnou cenu dříve než ostatní, mají konkurenční výhodu na trhu a vyšší pravděpodobnost prodeje.

Článek

Obecně lze tento realitní segment označit, vzhledem k podprůměrnému množství obchodních transakcí, za segment s takzvaným „mělkým“ trhem, který bývá většinou cenově stabilní.

V minulých letech jsme však byli podle Jiřího Fajkuse ze společnosti Real Spektrum svědky nenormálního vývoje i v tomto stabilním segmentu realitního trhu. Přehnaný investiční optimismus, důvěra v růst ekonomiky i vlastních příjmů spolu s levnými a dostupnými hypotékami doslova „katapultovaly“ ceny rodinných domů mnohdy až nesmyslně vysoko. Kupující akceptovali i ceny, které značně převyšovaly reálnou hodnotu. Investiční horečku však vystřídalo výrazné ochlazení a cenová bublina splaskla.

Je třeba přehodnotit cenová očekávání

Zdaleka však podle Fajkuse nejde pouze o spekulativní přibrzdění trhu ze strany kupujících v očekávání dalšího poklesu cen. Koupěschopnost poptávky je totiž objektivně omezena.

Jediným řešením je proto přehodnocení cenových očekávání ze strany nabídky.

Ti, kdo nabídnou reálnou cenu dříve než ostatní, mají konkurenční výhodu na trhu a vyšší pravděpodobnost prodeje. Ti, kdo přijdou s rozumnou cenou později, musí počítat s tím, že poptávka může být již uspokojena.

Tento scénář už proběhl na trhu s byty, nyní se podle něj znovu rozbíhá obchod s rodinnými domy. „Jde o cestu, která nejen přináší oživení obchodu s nemovitostmi, ale hlavně racionalizuje cenové relace a přináší spravedlivé ohodnocení investičních příležitostí na realitním trhu,“ zdůrazňuje Jiří Fajkus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám