Hlavní obsah

Rekonstrukci brněnské Jurkovičovy vily lze sledovat i na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Náročnou rekonstrukci vzácné Jurkovičovy vily v Brně mohou lidé sledovat on-line prostřednictvím internetu. Moravská galerie, která vilu nedávno koupila a zajišťuje její opravu, zprovoznila na svých webových stránkách zvláštní rubriku s informacemi, dokumentací a fotografiemi. Po dokončení rekonstrukce za 35 miliónů korun vznikne ve vile expozice a studijní centrum věnované dílu architekta Dušana Samo Jurkoviče.

Článek

Vilu v posledních týdnech obklopila ocelová konstrukce. Nejprve vyrostla kolem všech zdí, nakonec stavebníci začali budovu provizorně zastřešovat. "Tím bude dokončen ochranný 'stan' pro práce na střeše a krovech," řekla Lenka Vodičková z galerie. Jednotlivé střešní tašky řemeslníci popíšou a očíslují, aby je mohli vrátit na stejné místo.

V interiérech i na vnějším plášti budovy už začaly truhlářské práce. Řemeslníci obnovují okenní rámy, dveře, dřevěné římsy a podhledy. Právě dřevo patří k hlavním stavebním materiálům vily. Mnoho zásahů museli dělníci provést ve sklepě a v základech vily. Většinu peněz na rekonstrukci získala galerie z takzvaných norských fondů.

Architekt Jurkovič vilu v Brně-Žabovřeskách postavil v roce 1906 pro svou potřebu. Obýval ji však jen krátce. Poté v ní bydleli soukromí majitelé, kteří provedli řadu dílčích úprav. Většinu zásahů však lze napravit. Moravská galerie dům koupila v roce 2006 za 15 miliónů korun. Stavba je cenná tím, jak spojuje secesi a další moderní směry s tradicí lidové architektury. Galeristé předpokládají, že vilu i expozici otevřou pro veřejnost na konci roku 2010.

Jurkovič, jenž žil v letech 1868 až 1947, patří k nejvýznamnějším architektům, kteří v českých zemích působili na přelomu 19. a 20. století. Proslulé jsou jeho stavby na beskydských Pustevnách, lázeňské objekty v Luhačovicích a úpravy zámku v Novém Městě nad Metují. Kvůli plánované expozici ve vile už Moravská galerie v roce 2007 zakoupila 61 kusů nábytku z Jurkovičovy dílny. Pocházel z rodinného zámečku v Molitorově u Kouřimi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám