Hlavní obsah

Rekonstrukce Průmyslového paláce má vítěze

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská rada v úterý potvrdila vítěze architektonické soutěže o návrh na dostavbu vyhořelého levého křídla Průmyslového paláce. Na první pozici se z jedenácti hodnocených projektů umístil návrh ateliéru Cigler Marani, který za svůj projekt obdržel 600 tisíc korun.

Článek

Nyní se musí vypsat další výběrové řízení na dodavatele stavby. „Návrh počítá s výstavbou kompletní repliky Průmyslového paláce stavěné původní technologií, tedy nýtované konstrukce.

Kromě toho bude vybudován také podchod mezi Křižíkovou fontánou a předprostorem Průmyslového paláce, tedy horní a dolní částí areálu. Do podchodu by mělo být přesunuto zázemí z přízemí paláce a vstupovalo by se odsud přímo do výstavních prostor. V úvahu ještě připadá vybudování další výstavní haly v podzemí, opět přímo navazující na Průmyslový palác,“ prezentoval svůj návrh architekt Jakub Cigler.

Podle náměstka primátora a radního Milana Richtera (ODS) je zásadní stavba levého křídla a podchodu. Další podzemní hala se stavět nemusí, záleží na finanční situaci města. Hrubý odhad nákladů v tuto chvíli činí 1,2 až 1,3 miliardy korun Výběrové řízení na dodavatele stavby by mělo být vypsáno ve druhé polovině roku 2010. „Průmyslový palác v roce 1891 postavili za šest měsíců, nyní máme ale přísnější normy a podobně, takže stavbu samotnou odhaduji na jeden a půl až dva roky,“ podotkl Richter.

Návrhy představí výstava

Spor mezi městem a dosavadním nájemcem, společností Incheba, mají nyní v rukou právníci. „V podstatě jsou ve hře tři varianty. První, že hlavní město dostane pojistku a Incheba opustí Výstaviště. Druhá varianta počítá s tím, že Praha dostane pojistku a Incheba jako nájemce zůstane, ale za podstatně přísnějších smluvních podmínek než doposud. Poslední je, že začne platit výpověď a s Inchebou povedeme soudní spory. Osobně jsem pro jednání a 15. června předložím radě řešení podle návrhu právníků,“ vysvětlil Richter.

Doplnil, že Incheba nemůže městu v dostavbě paláce bránit a v případě průtahů s vyplacením pojistky je město připraveno sáhnout i do vlastních zdrojů. „Pojistné plnění bude ve výši stovek miliónů korun,“ dodal.

Na regulérnost soutěže dohlížela advokátní kancelář Kříž a Bělina. Její zástupce Jiří Dukát sdělil, že všechny návrhy budou uveřejněny na výstavě, a to včetně protokolu, jak hodnotila odborná komise jednotlivé návrhy. „Veřejnost se s nimi bude moci seznámit příští týden,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuks získal evropskou dotaci 440 miliónů

Během následujících čtyř let má být v barokním areálu hospitalu na Kuksu proinvestováno téměř půl miliardy korun. Dotace ve výši 440 miliónů korun je určena na...

Výběr článků

Načítám