Hlavní obsah

Rekonstrukce Bratislavského hradu spolkne miliardu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Minimálně na dva roky bude Bratislavský hrad pro turisty uzavřen. Minulý týden totiž začala rozsáhlá rekonstrukce této dominanty slovenské metropole. Hradní areál je od Leopoldovy brány až po východní terasu oplocený. Turisté mají přístup pouze na terasu, odkud je výhled na město a na Dunaj.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ještě počátkem 50. let minulého století byl zříceninou, ale v roce 1953 se do obnovy pustil český architekt Alfred Piffl.

Článek

„Je to škoda. Přijeli jsme z Londýna a hrad jsme chtěli navštívit,“ říká anglický turista. „Při pohledu ze starého města se nám zdál hrad zajímavý, tak jsme sem vyšlapali. Čekalo nás však oplocení a zákaz vstupu,“ neskrývala zklamání rodina z Budapešti.

Rekonstrukce hradu vyjde na miliardu slovenských korun. Z letošního státního rozpočtu je na ni vyčleněno 300 miliónů. Hrad spravuje slovenský parlament.

Před rekonstrukcí se zde konaly např. slavnostní akce pořádané parlamentem a v jednom křídle hradu mají poslanci své kanceláře. Jinak byly na hradě expozice Slovenského národního muzea. Ty byly nyní uloženy v depozitu nebo přemístěny do jiných výstavních prostor.

Rekonstrukce začala minulý týden

„Práce byly zahájeny minulý týden na nádvoří hradu,“ uvedla Elena Valovičová z kanceláře Národní rady SR. Postupně bude odstraněna jedna z fasád na nádvoří, která byla z památkářsky nevhodného železobetonu.

Upraví se také vnitřní prostory, vymění se elektrické rozvody, vzduchotechnika, budou se odstraňovat statické poruchy hradu a opraví se podmáčené zdi. Pod severní terasou vznikne parkoviště pro 220 automobilů.

Od 50. let prochází hrad mnoha rekonstrukcemi

První písemná zmínka o Bratislavském hradě se dochovala z 10. století. V polovině 16. století se Bratislava stala korunovačním městem Uherska a hrad byl sídlem panovníka. V roce 1811 hrad vyhořel.

Ještě počátkem 50. let minulého století byl zříceninou, ale v roce 1953 se do obnovy pustil český architekt Alfred Piffl.

Náročná rekonstrukce probíhala v létech 1956 až 1968. Naposledy hrad přestavěli v roce 1988, střecha se měnila v roce 1996 až 1997.

Reklama

Výběr článků

Načítám