Hlavní obsah

Radnice Prahy chce zabránit úbytku bytové plochy

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S křížkem po funuse. I tak by bylo možné hodnotit akci, kterou rozjela radnice Prahy 1, aby zabránila úbytku bytové plochy. Investoři stále chtějí stavět hotely. Jisté rezervy bytové plochy skrývají také ruiny hyzdící památkové centrum.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Druhé patro domu na rohu ulic Rytířská a Na Můstku slouží k poskytování jiných služeb, než je bydlení.

Článek

Radnice proto vychází i z vlastní evidence ruin na svém území, které sloužily a dál by mohly sloužit k bydlení. Apeluje na majitele, aby se domům začali konečně věnovat. Zatím se to moc nedaří. Ohrožených objektů neubývá, hotelů přibývá.

„Od vlastníků 38 zanedbaných domů jsme dostali po oslovení a výzvě k nápravě jen šest reakcí a z nich pouze dvě pozitivního rázu. Chceme na vlastníky víc tlačit,“ řekl starosta Petr Hejma (ODS).

Nyní začne městská část intenzivně jednat se stavebním úřadem. Výsledkem by měly být pokuty těm, kteří neudržují své domy v dobrém stavu.

Stavební úřad jim může uložit až 200 tisíc korun, a to opakovaně. Orgány památkové péče mají nyní možnost pokutovat hříšníky až dvěma milióny. Postup s památkáři chce radnice koordinovat.

Z malometrážních bytů se staly hotely a nevěstince

Je ale holou skutečností, že radnice dosud dost laxně přihlížela tomu, jak se jeden dům za druhým měnil v hotel, i když oficiálně tam vznikaly malometrážní byty, a úplně bezmocná je v případě nevěstinců.

Těmi se to hemží v okolí Václavského náměstí, například v ulici Ve Smečkách je jich několik. Tato bytová plocha je ztracená, na nevěstince radnice nedosáhne.

„A jak to máme udělat?“ zeptal se Hejma. Domy jsou soukromé, prostitutky v nich mají trvalé bydliště a ve společných prostorách se prý scházejí se známými.

.: Mramorové obložení je na domě na Václaváku načerno.foto: Právo/Jana Šprunková

Další přestavba obytných domů na hotely by ale prý už neměla pokračovat. „Na konci roku bude zveřejněn poměr bytové a nebytové plochy a zachyceny i typy ploch na jednotlivých místech Prahy 1,“ zmínil radní pro územní rozvoj Filip Dvořák (ODS). Pak by mělo být složitější pro majitele domů zrušit jeho bytovou funkci.

Sílí tlak investorů na přeměnu domů na hotelová zařízení 

Územní plán stanovuje směrná čísla povinně obydlené plochy, ale podle Votočka i s tím jsou problémy. „Něco shodí magistrát, něco soud. Chvíli taháme za kratší část provazu,“ dodal.

Radnice se potýká také s tím, že si majitelé de facto dělají, co chtějí, mnohdy však k tomu mají požehnání stavebního úřadu. Denně stavební úřad vyřizuje deset podání, má tedy údajně málo času na to, být v ofenzivě. Mnohdy zřejmě asi ani nechce. Flagrantní ukázkou toho je dům na rohu ulic Rytířské a Na Můstku.

Ve druhém patře jsou s požehnáním stavebního úřadu místo bytů thajské masáže. „Pokud došlo ke svolení stavebního úřadu, tak se těžko koná,“ potvrdil Hejma. Vedoucí stavebního úřadu i kvůli tomu před několika měsíci na radnici skončila.

Drzost vlastníků ale nezná mezí, čehož důkazem je i fakt, že bez souhlasu památkářů si majitel obložil mramorem vysoký sokl u domu přímo na Václavském náměstí.

„Pořád se jedná o dodatečné povolení,“ uvedl Dvořák. Radnice se proto také obrátila na Prahu, aby přijala opatření k ofenzivě vůči těm, kteří se chovají v rozporu se zákonem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám