Hlavní obsah

První fáze oprav prostějovského zámku bude letos dokončena

– Prostějov

Radnice města Prostějova letos dokončí první fázi oprav renesančního zámku, který už několik let kvůli špatnému stavu zeje prázdnotou. Rekonstruovaná část budovy bude sloužit jako výstavní prostory a informační centrum, řekl novinářům místostarosta Prostějova Pavel Drmola (ODS). Město se podle něj chystá opravit i další část zámecké budovy a žádá na ni nyní o evropskou dotaci.

Foto: Profimedia.cz

Renesanční zámek v Prostějově

Článek

Radnice města Prostějova letos dokončí první fázi oprav renesančního zámku, který už několik let kvůli špatnému stavu zeje prázdnotou. Rekonstruovaná část budovy bude sloužit jako výstavní prostory a informační centrum, řekl dnes novinářům místostarosta Prostějova Pavel Drmola (ODS). Město se podle něj chystá opravit i další část zámecké budovy a žádá na ni nyní o evropskou dotaci.

Evropské peníze, zhruba osm miliónů, radnice získala i pro úvodní část oprav. "Je to první krok, který nyní dobíhá a který má být dokončen v první polovině roku," řekl Drmola. O dalších 15 miliónů z regionálního operačního programu se město uchází. Chce za ně rekonstruovat prostory, které má v budoucnu využívat základní umělecká škola.

Prostějovský zámek se nachází přímo v historickém jádru města a v minulosti v něm sídlil například okresní archiv. Budova je ale vyklizená už několik let a přestože město investovalo například do oprav střechy nebo zajištění statiky, odhady celkových nákladů rekonstrukce hovoří až o 100 miliónech korun.

Společenské i komerční využití

Podle představ města, které se jej chystá opravovat po částech, má mít v budoucnu společenské i komerční využití, aby bylo možné zajistit peníze na jeho provoz. Vedle divadelního sálu nebo dílen historických řemesel se proto plánují i kanceláře, vinárna nebo pizzerie. "Ale pokud se nám nepodaří získat peníze, například z nějakého fondu Evropské unie, tak je to běh na dlouhou trať," podotkl místostarosta Miroslav Pišťák (ČSSD), podle kterého navíc oprava zámku nepatří mezi současné priority města.

V minulosti se dokonce objevil návrh, podle nějž měla v opravených prostorách zámku sídlit škola uměleckých řemesel, ve které by se mohli vzdělávat a podílet na výrobě i tělesně postižení. Potřebných půl miliardy korun se ale nenašlo.

Zámek dal v první polovině 17. století postavit Jan z Pernštejna. Později, zejména v 19. a 20. století, ale prošel výraznými přestavbami a některé jeho interiéry jsou proto dnes z památkového hlediska nenávratně poškozeny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám