Hlavní obsah

Průmyslový park ve Šlapanicích bude sloužit jako sluneční elektrárna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠLAPANICE

Rozlehlý průmyslový park ve Šlapanicích u Brna bude fungovat zároveň jako sluneční elektrárna. Panely se budou instalovat přímo na výrobní haly, a měla by tak vzniknout jedna z největších solárních elektráren v zemi, uvedl Jiří Hořčica z mediálního zastoupení developerské firmy CTP Invest, která park staví.

Článek

První nájemci se do něj nastěhují letos v květnu, celkem by firmy v parku mohly zaměstnat tisíce lidí.

Na část zóny už má CTP dojednané nájemníky, další firmy shání. Jedná se jak o české, tak i nadnárodní firmy, zejména z oblastí informačních technologií, služeb, designu a dodavatelů automobilového průmyslu, doplnil Hořčica.

Město už postoupilo v dlouho odkládaných změnách územního plánu, takže developer může pokračovat ve výstavbě dalších hal. Celkem chce na dvousethektarové ploše prostavět přes 15 miliard korun. Pro CTP to bude největší investice v historii firmy, zároveň je to jedna z největších investic do průmyslové výstavby v ČR.

Ojedinělý bude také díky slunečním panelům. Kolik jich v celém parku bude, zatím společnost neupřesnila. Bližší informace sdělí později. Podle Hořčici ale půjde o jeden z nejvýznamnějších projektů svého druhu v Česku. Dosud největší tuzemské solární elektrárny mají přes 10 000 panelů.

Firma již má na českém trhu v kategorii výstavby pro lehký průmysl asi 53 procent. Zatím prostavěla přes 100 hektarů, vlastní další stovky hektarů plochy. Jen na jižní Moravě provozuje průmyslové zóny v Modřicích a Pohořelicích na Brněnsku, část Černovické terasy a areály Spielberk Office Center a Škrobárny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám