Hlavní obsah

Pražskou polikliniku v Palackého ulici čeká rekonstrukce

Právo, Jana Šprunková

Polikliniku v Palackého ulici zřejmě nemine rozsáhlá rekonstrukce. Chystá se na ni radnice Prahy 1 a odhaduje, že náklady by se mohly vyšplhat na 270 miliónů korun. Pacienti by po jejím skončení měli mít v budově větší komfort, centrální informační pult i čekárnu a více ordinací. Podle místostarosty Jozefa Helmeczy (ODS) by měly přibýt ordinace diabetologie a ortopedie.

Foto: Jana Šprunková, Právo

V poliklinice mají vzniknout po přestavbě nové ordinace i na půdě.

Článek

„V objektu vzniknou bezbariérové přístupy, do prvního patra, kde bude recepce, povedou eskalátory,“ řekl Helmeczy. Radnice dokonce plánuje zřídit ordinace v současných půdních prostorách. Poliklinika by pak měla být také přehlednější, čemuž má sloužit nový orientační systém.

Přestavba začne příští rok

Přestavba by měla začít v příštím roce, letos radnice předpokládá, že získá územní rozhodnutí a stavební povolení. S plány rady však musí ještě souhlasit zastupitelstvo. Podle loňských záměrů se počítalo s tím, že objekt polikliniky se opraví jen částečně, k čemuž mělo stačit zhruba 120 miliónů korun.

Jak dlouho potrvají práce, pokud zastupitelé uvolní peníze, nelze zatím odhadovat. Záležet totiž bude na tom, zda rekonstrukce bude za provozu nebo po vystěhování ordinací do jiných prostor. „Při chodu by byla rekonstrukce obtížná. Chceme se domluvit s lékaři, zda by byli ochotni se přestěhovat,“ míní Helmeczy. Jednání mají začít příští měsíc.

Stavba bude levnější, když přeruší provoz

Podle starosty Filipa Dvořáka (ODS) by oprava za provozu trvala několik let, prodražila by se tak o třicet procent a pacienti by de facto chodili k lékaři na staveniště. „Při přerušení provozu se dá stihnout za půl druhého roku,“ uvedl.

Lékaře ale čeká ještě další nepříjemnost. Rada totiž rozhodla, že v budově sjednotí výši nájemného z nebytových prostor. Ze čtverečního metru ordinace by měli lékaři platit 2 000 korun měsíčně, za vedlejší prostory, tedy čekárnu a WC, pak tisíc korun z metru. Zatímco dnes dostává radnice od nájemců polikliniky 321 tisíc měsíčně, poté by měla dostávat 369 tisíc.

Poliklinika ještě před dvěma roky patřila pod Nemocnici Na Františku, zastupitelé ji ale od tohoto zařízení oddělili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám