Hlavní obsah

Pražské věže se kvůli renovaci uzavřely

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě Petřínské věže a zrcadlového bludiště na Petříně se zbývající pražské věže, které v neděli převzalo pod svou správu Muzeum hlavního města Prahy, uzavřou.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Staroměstská mostecká věž se otevře po nutné údržbě 29. ledna.

Článek

Důvodem je čištění a údržba, kterou podle Prahy společnost Mark2.c, dříve ABL, neprováděla dostatečně.

Magistrát hl. m. Prahy ukončil 21. ledna 2013 smlouvu s firmou Mark2 Corporation, dříve ABL, která spravovala pražské věže po čtyři roky.

„To, že příspěvková organizace Pražská informační služba pronajala věže třetímu subjektu, byl vážně krok vedle. Nicméně tato chyba byla odstraněna, žádné další právní kroky proti Mark2.c podnikat nebudeme, ale musíme napravit, co jejich intenzivní využívání věží způsobilo. Nejde o finanční ztráty, ale míním především údržbu, která byla prováděna sporadicky, opravu střešních krytin, čištění schodů od soli nebo odstraňování graffiti a nápisů,“ vyjmenoval kroky, jejichž náklady by se měly pohybovat ve statisících korun, radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09).

Muzeum hl. m. Prahy (MHMP) nechalo v provozu Petřínskou rozhlednu a zrcadlové bludiště, kam nastoupili jejich zaměstnanci už v neděli a zavedli vlastní informační a vstupenkové systémy, ale u zbývajících z celkového počtu šesti věží to nebude tak jednoduché.

Likvidace nápisů na věži

„Staroměstskou mosteckou věž otevřeme 29. ledna, tam je potřeba ještě odstranit nápisy a provést údržbu. Prašnou bránu pak 5. února, ale dole u vchodu už lidé nebudou potkávat postávající panáky v dobových kostýmech a zmizí i troubení. Svatomikulášská městská zvonice se zpřístupní 12. února, Novomlýnská věž je pro veřejnost uzavřena. Problém je nyní s Malostranskou mosteckou věží, kde nás trápí jakýsi druh houby, takže zde bude revitalizace náročnější, nicméně doufáme, že na sezónu už bychom ji též měli otevřít,“ slíbila ředitelka MHMP Zuzana Strnadová.

Věcí, které se pro návštěvníky věží změní, je hned několik, ale naštěstí se nemusejí bát navýšení vstupného. To zůstává na 105 korunách na Petřínské rozhledně a 75 korunách na ostatních věžích a v bludišti.

Novinky pro návštěvníky

„Věže se pod vedením našeho muzea, které má v budově a dvou depozitářích milión sbírkových předmětů, vrátí k tomu, co jsou. Tedy nebudou se zde vystavovat repliky jako dříve, ale originály historických zbraní. Na ochozech se objeví panoramata, v expozicích budou původní fragmenty, vážící se k historii věží nebo například k dějinám opevnění Prahy. Počítáme také s využitím interaktivních technologií, aby výstavy bavily jak dospělé, tak děti i turisty. První velká výstava, kterou chystáme, budou Pražské pověsti a strašidla,“ prozradila ředitelka Strnadová.

Expozice na ochozech se podle ní ukážou už tento rok v únoru a hned v následujícím měsíci začnou výstavy.

Vzhledem k vystavování originálů bude nutné zajistit nově i ochranku věží, ale všechny náklady by mělo podle ředitelky muzea pokrýt vstupné, které půjde přímo této instituci.

Návštěvníci však budou muset i do budoucna počítat s omezeným zimním provozem.

„Na stavu věží se po těch čtyřech letech právě nejvíce podepsalo to, že byly až přespříliš intenzivně provozovány, i když je zimní provoz kvůli chladu, sněhu a soli velmi náročný, takže s takovýmito nutnými uzávěrami v lednu a únoru musejí lidé počítat i v příštích letech,“ upozornil Novotný.

Reklama

Výběr článků

Načítám