Hlavní obsah

Pražská stanice metra Národní se uzavře na deset měsíců

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městská pražská rada se na zasedání usnesla, že stanice metra Národní bude uzavřena na deset měsíců, nikoli na šestnáct, jak se původně plánovalo. Uzavírka se bude stanice metra týkat kvůli její rekonstrukci a výstavbě multifunkčního Copa centra v její blízkosti.

Foto: Vizualizace/Cigler Mariani Architects, Právo

Stanice metra Národní se uzavře na deset měsíců, a poté by měla mít tuto podobu.

Článek

Stanice bude bezbariérová, jak požadovala i petice občanů, kterou podepsalo na šest tisíc lidí. „Máme zkušenosti s rekonstrukcemi v tomto typu ražené stanice, které budou v Národní využity tak, aby se doba uzavření maximálně zkrátila,“ řekl radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS).

Bude vybudován i bezbariérový vstup

U bezbariérového přístupu zatím ještě není rozhodnuto, odkud povede. „Nejlogičtější řešení, které se nabízelo, vybudovat šikmý výtah v eskalátorovém tunelu, použít nejde,“ tvrdí radní.

Z bezpečnostních důvodů totiž musí zůstat v provozu všechna tři eskalátorová ramena. Jako nejperspektivnější se podle Šteinera jeví vyústění výtahu v budově státního zastupitelství na rohu ulic Omladinářů a Lazarské.

S faktem, že vlaky metra budou stanicí projíždět, se budou muset cestující smířit nejspíš před letními prázdninami. Současný vstup do metra zmizí a na jeho místě vznikne v podzemním patře nový. Pod zem se přesune i vestibul.

Kanceláře, obchody, parkoviště a málo bytů

Na stavbu Copa centra už vydal stavební úřad Prahy 1 stavební povolení, které dosud nenabylo právní moci. Objekt má podnikatele Sebastiana Pawlowského přijít na čtyři miliardy korun. Rekonstrukci metra ale bude platit dopravní podnik. Hodlá na ni použít i 420 miliónů, jež získal prodejem pozemků Pawlowskému.

Navzdory proklamacím, že zhruba polovina z ploch bude v multifunkčním objektu patřit bytům, se rozměr už podstatně smrskl. Ze 17 tisíc m2 ploch centra zaberou byty sotva 2000 m2. Zato výška stavby nabobtnala. Bude mít čtyři podzemní a sedm nebo osm nadzemních pater.

V budovách budou kanceláře, pasáže s obchody a v podzemí parkoviště pro 250 aut. Stavební ruch má lidem ztrpčovat život dvacet měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám