Hlavní obsah

Praha zpřístupnila návrh nového územního plánu

Praha

Magistrátní Útvar rozvoje města v pondělí zveřejnil koncept nového územního plánu Prahy, který by mělo pražské zastupitelstvo schvalovat na jaře příštího roku. Ke konceptu nyní může vznést veřejnost připomínky a především námitky, s nimiž se musí zpracovatel plánu podle zákona vypořádat.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Námitky k novému územnímu plánu Prahy lze podat na veřejném projednání 23. listopadu.

Článek

Příliš mnoho času na to ale není. Město následující dvě pondělí pořádá dvě přednášky pro veřejnost, námitky lze podat na veřejném projednání 23. listopadu. Jde o jediné veřejné projednání obsáhlého plánu, který má v Praze platit od roku 2012 do roku 2027 a zakotvit na tu dobu možné využití jednotlivých pozemků.

Připomínky, jež nejsou po projednání závazné, a také námitky lze podat až do 9. prosince. Pražští zelení už vystoupili s požadavkem, aby veřejné jednání o plánu bylo z technických důvodů více než jedno. Obávají se, že plán umožní stavět kontroverzní projekty.

Podle mluvčí Útvaru rozvoje města Karoliny Kudynové si nemusejí lidé chodit prohlížet výkresy přímo do Škodova paláce v Jungmannově ulici, lze si je prohlédnout přes internet (www.uppraha.cz). Podle Kudynové lze koncept také elektronicky připomínkovat.

Koncept přístupný i na internetu

„Systém širšímu počtu občanů zpřístupňuje možnost sdělit své představy o budoucí podobě města, či konkrétního území,“ uvedla mluvčí. Lidé ale na internet nespoléhají, hned v první den si jich desítky přišly do Škodova paláce prohlédnout koncept, který má podle Kudynové představovat „výrazný pozitivní posun k ekologickému pojetí rozvoje města“, ve fyzické podobě.

„Některé výkresy jsou zpracovány ve variantách. Závazná část je v měřítku 1:10 000,“ přiblížila mluvčí.

Tvůrci dali do vínku novému plánu výškovou a prostorovou regulaci staveb i regulaci jejich rozrůstání do volné krajiny, zakotvení zeleného pásu po obvodu města i rozvoj rekreačních území, nezapomínají však na tzv. území rozvojová, která by investoři mohli přetvořit. Po konceptu územního plánu musí vzniknou návrh plánu nového, i ten lze připomínkovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám