Hlavní obsah

Pozemky v bývalém vojenském prostoru Ralsko převezme kraj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Už v září by měl Liberecký kraj převzít pozemky v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Z rozsáhlého území 250 kilometrů čtverečních mu bude patřit realtivně malá část - 300 hektarů, mimo jiné bývalé letiště Hradčany. Největší část pozemků patří městu Ralsko, které se rozkládá na území 171 kilometrů čtverečních.

Článek

Velká část pozemků patří také Vojenským lesům a statkům Mimoň. Podle Libereckého hejtmana Petra Skokana právě s nimi chce kraj jednat o správě území, které získá. 

Převzetí už schválili krajští radní, souhlasit však musí ještě zastupitelé, kteří budou o záměru jednat na konci srpna. I přes obavy z ekologické zátěže pozemků v bývalém vojenském prostoru kraj půdu převezme.

Stát se zavázal odstranit znečištění objevené do roku 1991 po odchodu sovětských vojsk. Likvidaci jiných znečištění už bude muset financovat kraj. Kraj chce případnou sanaci ekologických zátěží financovat za přispění evropských fondů.

Liberecký kraj by v budoucnu lokalitu chtěl využít především jako rekreační oblast, ale i pro průmysl šetrný k životnímu prostředí. Nedaleké Ralsko ale potřebuje pracovní příležitosti pro svých 1900 obyvatel.

RALSKO

Vojenský prostor Ralsko opustila sovětská armáda počátkem 90. let a od té doby areál chátrá. Jediné, co se změnilo, jsou obytné domy a některé další budovy, třeba bývalá fara, které město Ralsko za přispění státních a evropských dotací opravilo. Většina nemovitostí kolem letiště se ale za tu dobu změnila v ruiny.

Území prošlo nákladnou pyrotechnickou očistou, která stála přes 450 milionů korun. Převod území na kraj a město Ralsko schválila vláda v polovině roku 2005. Velká část prostoru je prakticky nedotčeným územím s nádhernou krajinou. Region je už dnes protkán kilometry cyklostezek, chybí mu však dostatečné zázemí pro návštěvníky.

V regionu chybí zaměstnavatelé, a tak trpí vysokou nezaměstnaností. Za prací odtud musejí lidé dojíždět do České Lípy nebo do Mladé Boleslavi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám