Hlavní obsah

Postavit raději přízemní, nebo patrový dům?

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě než začneme s vlastní stavbou domu, měli bychom si především rozmyslet, co od něj kromě střechy nad hlavou očekáváme; jakým způsobem žijeme a jak by nám měl dům sloužit. Je třeba si také uvědomit, že např. náklady na stavbu i provoz přízemního bungalovu jsou vyšší než u klasického dvoupodlažního domu.

Foto: Foto archiv Supernemovitosti, Právo

Ten, kdo chce ušetřit na provozních nákladech, měl by volit dům tvarově co nejbližší krychli.

Článek

Jsme-li společenská rodina a večery a volný čas trávíme pospolu, budeme potřebovat dům s velkou denní částí, to znamená vedle kuchyně i prostornou jídelnu a obývací pokoj a postačí nám menší ložnice pouze na spaní. U rodiny, která je povahou spíš individualistická a jejíž členové se věnují svým zájmům, stačí menší jídelna a obývací pokoj, ale budou zapotřebí větší ložnice, které by kromě spaní vytvářely i zázemí k provozování koníčků.

Pro inspiraci do katalogu

Prvotní inspiraci a představu, jak by dům mohl vypadat, můžeme získat v katalogu typových rodinných domů. Katalogy jsou dostupné na internetu, ale i v každé větší trafice nebo novinovém stánku můžeme najít minimálně jeden z celkově zhruba dvanácti různých katalogů dostupných na českém trhu. Postupující globalizace zasáhla i tuto oblast nabídky, takže jsou u nás k mání katalogy nejen českých, ale i německých, rakouských a polských projektů.

Pak se rozhodneme, dáme-li přednost typovému projektu včetně určitých klientských úprav anebo zda si necháme zhotovit individuální projekt přímo na míru.

„Typový projekt stojí zhruba 20 000 Kč. K tomu je třeba připočíst realizační projekt pro stavební povolení, který přijde v závislosti na velikosti domu řádově na 80 000 Kč. Individuální projekt od architekta nás může přijít na dvě stě až tři sta tisíc korun,“ říká Roman Štěpař z firmy Supernemovitosti, která rodinné domy staví.

.: Pokud se bojíte spát v přízemí, asi dáte přednost patrovému domu.

Zásadní otázkou je, zda zvolit přízemní, anebo patrový dům. Je rozdíl, jestli si dům pořizujeme v raném stádiu kariéry, anebo ve zralejším věku, kdy už se hlásí určitá pohybová omezení a je třeba myslet i na možnost bezbariérového přístupu. Svou roli zde hrají i osobní pocity.

Náklady na stavbu přízemního bungalovu jsou vyšší než u klasického dvoupodlažního domu. K bungalovu navíc potřebujeme i větší pozemek, protože zastavěná plocha je větší než u patrového domu. Bungalov má rovněž kvůli větší ploše fasády a střechy i poněkud vyšší tepelné ztráty, proto ten, kdo chce ušetřit, by měl volit dům tvarově co nejbližší krychli.

Tvar střechy je dán typem domu. Nejběžnější a nejlevnější je sedlová střecha, dražší je střecha valbová.

Češi jsou tradicionalisté

Pokud jde o materiály, Češi se drží tradice, takže stále je na prvním místě cihla, dnes především v podobě cihelných bloků s dostatečným tepelným odporem, jež mohou být kvůli přesnosti zdění i zabroušené. Vedle cihel existují i různé tvárnicové systémy, které se následně vylévají betonovou směsí.

.: Cihla stále vede.foto: Právo/Petr Hloušek, archív firem ABC, EKO, Precis, Schiedel, VK Vacovský group

„K dosažení tepelných úspor při provozu domu je výhodné dům ještě dodatečně zateplit buď polystyrénem, který má nevýhodu malé prodyšnosti (4 %), anebo čedičovou vatou, která dýchá spolu se stěnou, ale je znatelně dražší. Jako střešní krytina se nejčastěji používá betonová nebo keramická taška, alternativně lze použít i šablony (tzv. bonnský šindel), které ale mají nižší životnost,“ upozorňuje Roman Štěpař.

Vedle zděných staveb se v poslední době prosazují i montované dřevostavby. Jejich výhodou oproti klasické zděné technologii je rychlost výstavby a také tepelné úspory.

Důležitým faktorem jak z hlediska funkčnosti, tak i tepelných ztrát jsou výplně stavebních otvorů – okna, dveře. Ceny energií stále rostou, takže na kvalitě oken a dveří se vyplatí nešetřit. Nejběžnější jsou podle Štěpaře pětikomorová plastová okna, která mají vhodný tepelný odpor i vysokou životnost. Komu vadí bílá barva, může si pořídit okna s barevnou fólií, která imituje dřevo tak dobře, že je pohledově od originálu nerozeznatelná.

Příznivci přírodních materiálů mohou sáhnout po dřevěných eurooknech, která je ovšem zapotřebí pravidelně ošetřovat nátěry a jsou také zhruba o 30 % dražší než plastová okna.

Povolení stavby

Nelze zapomínat, že i podle nového stavebního zákona musíme dát stavbu na vědomí úřadům buď formou žádosti o stavební povolení, anebo ohlášením stavby.

Pokud jsme využili služeb architekta, můžeme ho požádat i o zajištění tzv. autorského dozoru nad stavbou a rovněž vyřízení potřebných dokumentů a vlastně celý inženýring, což je získání všech povolení a vyjádření dotčených orgánů. To v současnosti reprezentuje balík zhruba 49 razítek. Existují také specializované firmy, které nám vyřídí tyto formality za úplatu.

Je výhodnější zadat stavbu firmě, anebo stavět svépomocí?

Stavba na klíč je výhodnější

„Necháme-li si dům postavit kompletně na klíč, má to tu výhodu, že po celou dobu stavby máme jednoho partnera – stavbyvedoucího, s kterým řešíme případné změny stavby, kvalitu odvedených prací, časový harmonogram, zkrátka všechny věci kolem stavby. Je to výhodné časově i finančně, protože na materiály i na práce jsou určité marže,“ uvádí Roman Štěpař.

Rozhodneme-li se stavět svépomocí, což už se dnes moc nevidí, můžeme si na jednotlivé subdodávky najímat individuální firmy, ale bude nás to stát spoustu času, protože musíme najít a vybrat dodavatele prací, uzavřít s nimi smlouvy a poskládat logistický řetězec jednotlivých činností tak, aby na sebe navazovaly ve správném pořadí. Pokud nejsme odborníky ve stavebnictví, snadno se nám může stát, že nás někdo napálí. „Svépomocí může stavět pouze odborník, laikovi bych to určitě nedoporučoval,“ říká rezolutně Štěpař.

foto: archív firem Wienerberger, Liapor, Ytong

Výjimkou jsou dokončovací práce při kompletaci domu, což zahrnuje položení podlah, dlažby a obkladů, instalaci kuchyňské linky, připojení sanitární techniky (vany, toalety atd.), které po dokončení hrubé stavby můžeme nasmlouvat od jednotlivých studií nebo specialistů.

Na závěr dodává Roman Štěpař jednu radu: „Pokud potřebujeme na stavbě domu ušetřit, pak bychom nikdy neměli šetřit na hrubých konstrukcích, na jejich materiálovém složení, protože to už nikdy nemáme šanci změnit. Zde se rozhodně vyplatí investovat do kvality. Ušetřit můžeme na kompletacích, na podlahových krytinách, obkladech, dlažbách a zařizovacích předmětech, které můžeme časem poměrně jednoduše vyměnit.“

Anketa

Jakému domu byste dali přednost?
Patrovému
36 %
Přízemnímu
56,7 %
Žádnému, raději volím byt
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5560 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám