Hlavní obsah

Plzeňští radní nezablokují výstavbu Arény

Právo, Ivan Blažek

Projekt obřího obchodního centra Aréna, které má nahradit Dům kultury v centru Plzně, sbírá další body. Plán odpůrců stavby, kteří chtějí změnou územního a regulačního plánu vybudování komplexu zabránit, teď torpédovali městští radní.

Článek

Občanské sdružení Kultura(k) vítězí přitom nasbíralo pod svůj požadavek přes dvanáct set podpisů.

„S navrhovanou změnou nesouhlasíme,“ sdělil plzeňský primátor Martin Baxa (ODS), podle něhož byl verdikt rady jednomyslný. Konečné slovo bude mít 16. června zastupitelstvo, je ale krajně nepravděpodobné, že by rozhodlo jinak.

Kulturáku odzvonilo

Dům kultury i pozemky pod ním patří soukromé společnosti Amádeus. O demolici kulturáku je už prakticky rozhodnuto – poslední naděje zastánců této budovy zhatili minulý pátek památkáři, když nepodpořili snahy prohlásit stavbu z osmdesátých let za památku. Do podoby nové budovy může radnice zasahovat jen omezeně – než se rozhoupala s vypsáním architektonicko-urbanistické soutěže na zástavbu dotčeného území, měl investor hotovou dokumentaci pro svoji Arénu.

Vznikla alespoň pracovní skupina, která má za město prosazovat dílčí úpravy projektu. Zástupci zmíněného občanského sdružení podle Baxy účast v této skupině odmítli.

„Nedostali jsme žádné písemné pozvání. Navíc nám přijde tato skupina zbytečná,“ řekl Právu předseda sdružení Filip Kastl.

Plán B: Zdržovat

Aréna má zabrat celou jednu stranu Americké třídy mezi obchodním domem Tesco a nábřežím Radbuzy.

„Obchodní centrum, které plánuje postavit firma Amádeus, patří do nákupních zón na okraji měst, a nikoli do těsného sousedství městské památkové zóny. Předložený projekt navíc neúměrně zvýší dopravu a hluk na Americké třídě,“ uvedl Martin Marek z Kultura(k) vítězí.

Podle investora však bude komplex zaměřený především na pěší. „Šance, že bychom stavbu úplně odvrátili, je už hodně mizivá,“ připustil Kastl.

„Budeme se ale snažit ji aspoň co nejvíce oddálit. Můžeme připomínkovat územní řízení i proces EIA.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám