Hlavní obsah

Plzeňský kulturní dům je jen krůček od demolice

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Demolice plzeňského Domu kultury se přiblížila. Rozlehlou budovu z osmdesátých let, která dominuje centrálnímu městskému nábřeží, nepodrželi památkáři – podle nich si stavba nezaslouží zápis mezi památkově chráněné objekty.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Plzeňský Dům kultury je už pravděpodobně odsouzený k demolici.

Článek

V pátek o ní jednala sedmičlenná odborná komise. „Zvítězil většinový názor nedoporučit památkovou ochranu,“ řekl Právu David Růžička, tiskový mluvčí Národního památkového ústavu v Plzni.

„Důvodem je například to, že se jedná o relativně novou stavbu, a také jí nepomohlo nedodržení původního projektu,“ dodal Růžička. Stanovisko komise sice má jen doporučující charakter, není ale pravděpodobné, že by ministerstvo kultury, které bude mít poslední slovo, rozhodlo jinak. Státu by pak hrozila arbitráž. Vlastník kulturáku, společnost Amádeus, která chce na jeho místě postavit obří obchodní centrum Aréna, totiž považuje snahu o zapsání budovy mezi památky za účelovou.

Návrh na památkovou ochranu Domu kultury podal Zdeněk Lukeš, někdejší šéf plzeňského odboru památkové péče. Vyvrcholily tak snahy odpůrců likvidace budovy, která disponuje velký kulturním sálem a divadlem, protestní petice podepsaly stovky lidí. Památku nebo stavbu, o jejímž zapsání do seznamu nemovitých kulturních památek se jedná, zbourat nelze.

„Dlouhá léta nikdo nechtěl udělat z Domu kultury kulturně-historickou památku. Aktivity tohoto typu se objevují až nyní v souvislosti s jeho demolicí a ještě více s výstavbou nového objektu. Jde o zjevné zneužití práva,“ uvedl Michal Soukup ze společnosti Amádeus.

Zpožděním demolice, s níž se počítá ještě letos, a následným skluzem při výstavbě Arény by podle Soukupa došlo k minimálně půlmiliardové škodě, celková hodnota plánovaného centra má činit až tři miliardy.

„Pokud by měl být Dům kultury zapsán do seznamu památek, může to skončit arbitráží proti České republice ve věci poškozování investice,“ uvedl Soukup.

Konstrukce je k mání

Řadě Plzeňanů nevadí ani tak demolice kulturáku přezdívaného „Dům hrůzy u Radbuzy“ jako stavba nové Arény. „Bude to ohromná hmota, která přebije všechno ostatní,“ varoval památkář Pavel Domanický. Z Domu kultury by si podle něj zasloužila zachování především unikátní vnitřní ocelová konstrukce. „Čím dál více přemýšlím o tom, zda by nešla přesunout někam jinam,“ dodal Domanický. Proti tomu by investor nebyl. „Jsme připraveni ji komukoli věnovat,“ uzavřel Soukup.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám