Hlavní obsah

Plyn: Šetrný a bez ekologické daně

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na plánu na tzv. ekologické zdanění již nějaký čas společně pracují ministerstvo financí a ministerstvo životního prostředí. Daněmi by podle plánu měly být zatíženy skoro všechny druhy paliv, jen plyn by měl být z připravovaných změn vynechán.

Článek

"Plyn pro výrobu tepla pro domácnosti je od zmíněné ekologické daně osvobozen, říká Jakub Haas z komunikačního oddělení ministerstva financí. Zákon vstoupí v platnost 1. ledna 2008.

"Je to dobrá zpráva pro příznivce ekologicky šetrného vytápění," říká k záměru české vlády Pavel Janeček ze společnosti Karma Český Brod. Energetická lobby tomuto kroku podle Janečka dlouho bránila a zaznamenala částečné úspěchy. "V posledních letech je odklon od plynového vytápění a příklon je spalování tuhých paliv velmi zřetelný," dodává Janeček.

Češi jsou na ceny citliví

Z hlediska ochrany životního prostředí se ze strany vlády jedná o logický krok. "Velká část dálkového tepla pochází z hnědouhelných elektráren a tepláren a to samé platí i o elektrické energii. Plyn je z tohoto pohledu čistším zdrojem tepla," vysvětluje Pavel Janeček.

Výrobci zařízení pro plynové vytápění očekávají v souvislosti s tímto krokem, nárůst tržeb. Počítají s tím, že Češi jsou na ceny již tradičně citliví. "Jen se trochu bojím, aby lidé místo dražšího uhlí nezačali doma spalovat méně kvalitní tuhé materiály, aby ušetřili. Tím by byl samozřejmě dobrý úmysl vlády zmařen. Tyto úvahy by však neměly vést k tomu, aby ministerstva od změn upustila. Je jen potřeba dobře promyslet, jak se dalšímu ničení životního prostředí účinněji bránit," říká Janeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám