Hlavní obsah

Pavilon od architektky Zahy Hadid v Chicagu připomíná dinosauří vejce

Novinky, Kristýna Křížová

Vypadá jakoby právě spadl z nebe. Takový je textilní pavilon Burnham v Chicagu, který vytvořila světoznámá architektka a designérka Zaha Hadid. Jedna z jejích unikátních staveb tak krášlí ulice Chicaga. K vidění je ale jen dočasně, zato v mnoha podobách. Konstrukce stavby umožňuje její podsvícení a pavilon díky tomu získává mnoho různých podob.

Článek

Pavilon byl postaven v rámci projektu pojmenovaném po svém zakladateli The Burnham Plan Cennial, který probíhá v Chicagu až do konce října. Tento projekt je podrobným urbanistickým plánem rozvoje severoamerického města Chicago, který napsal a sestavil Daniel Burnham a Edward H. Bennett.

K stému výročí vzniku tohoto plánu se rozhodla společnost The Burnham Plan Centennial umístit do parku Millenium v centru Chicaga dva dočasné pavilony, které budou krášlit město a upozorní na možné architektonické vyhlídky budoucnosti. Jedním z nich je právě i působivý pavilon s bílým žebrovím od Zahy Hadid.

Daniel Burnham je mezi architekty známý svým heslem "Nemít žádné malé plány." Studoval architekturu velkých měst na světě a vyvinul přístup k plánování měst, které bylo charakteristické  svou komplexností a systematičností. V jeho duchu by měl podle společnosti The Burnham Plan Centennial pokračovat rozvoj v oblasti architektury Chicaga dnes.

Pavilon láká zájemce o současnou architekturu

Futuristický samostatný pavilon od legendární londýnské architektky iráckého původu Zahy Hadid má bílé žebroví a je potažený textilií.  Každý den přiláká mnoho zájemců o architekturu.

Tkanina je pojata jako tradiční a high-tech materiál, jehož forma je v přímém vztahu k silám, které z ní vytvářejí krásné geometrické útvary. Považuji to za velmi vzrušující.
architektka Zaha Hadid

Uvnitř je místo pro světelné animace. Ukončení provozu pavilonu je naplánováno na posledního října 2009. Následně bude pavilon demontován. Jeho kosntrukce jej ale umožňuje postavit kdekoliv jinde.

Náš design pokračuje v proslulé tradici špičkové architektury v Chicagu.
architektka Zaha Hadid

Zaha Hadid v roce 1979 založila v Londýně vlastní kancelář Zaha Hadid Architects. V roce 2004 získala nejvýznamnější světové ocenění pro žijícího architekta - Pritzkerovu cenu.

Zaha Hadid se stala také laureátkou ceny japonské umělecké asociace nazvané Praemium Imperiale. Jedná se o velmi prestižní ocenění, které před rodačkou z Bagdádu přebrali na poli architektury třeba Renzo Piano, Oscar Niemeyer nebo poslední laureát Pritzkerovy ceny Peter Zumthor, o kterém se více dočtete zde.

Nominována byla mimo jiné právě za pavilon Burnham v Chicagu nebo za koncertní síň pro Mezinárodní hudební festival v Manchestru. Všechny její futuristické projekty jsou charakteristické důraznými liniemi a ladnými zaobleními křivek.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavby architekta Miese van der Rohe nestárnou

Před čtyřiceti lety zemřel v Chicagu jeden z nejvýznamnějších představitelů funkcionalismu, architekt Ludwig Mies van der Rohe. Architekt, který se držel hesla...

Výběr článků

Načítám