Hlavní obsah

Park pod plynojemem na pražské Palmovce čeká obnova

Právo, Lucie Fialová

Park pod plynojemem na Palmovce v Praze 8 dnes rozhodně neláká k romantickým procházkám nebo posezení na lavičce. Jednak proto, že tam žádné nejsou, ale hlavně že zeleň ve svahu je totálně zanedbaná. Do jejích útrob se odváží jen stateční.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Neutěšenou situaci v parku chce radnice Prahy 8 změnit.

Článek

„I kdybych měla deset psů, bála bych se,“ reagovala pro Právo majitelka šestihlavého stáda huňatých psů, když po krátkém vyvenčení svých mazlíčků raději zamířila na rušnou Sokolovskou třídu. „Co chvíli tady najdete nějaké tašky, kufry, evidentně vykradené,“ pokračuje v líčení dění.

Neudržovaný park, nad kterým se tyčí bývalý stříbrný plynojem a pod ním se ukrývá rozsáhlý protiatomový kryt, se stal útočištěm feťáků a bezdomovců. Radnice Prahy 8 by neutěšenou situaci chtěla změnit. Pozemek ale patří Českým drahám (ČD).

„Já jako Libeňák, který si na kopec chodil hrát, jsem zklamaný z toho, jak to tam vypadá,“ řekl Právu místostarosta osmé části Ondřej Gros (ODS). Obec by ráda prostranství získala, aby se mohla pustit do kompletní renovace. Proto už poslala dopis ČD se žádostí o jednání na toto téma.

Nebezpečný park

„Je to humus. Nikdo se o to nestará, jednou za rok někdo poseká trávu,“ řekl Právu teenager Adam, který bydlí v domě v Sokolovské ulici a do parku si přišel na chvíli poklábosit s kamarády. Usadili se u hromady obrázků s portréty, které zřejmě malovali nějací školáci, prázdných plastových lahví, špinavých hadrů. Kupě vévodil žlutý dres s nápisem Dukla.

„Občas tady nacházíme použité jehly,“ vypráví Adam, který sem čas od času zajde se psem. Jestli se nebojí? „Ne, já ho mám na vodítku,“ kroutí hlavou hoch, aniž by mu došlo, že otázka směřovala spíš k tomu, jestli nemá strach on sám.

Mluvčí drah Petr Štáhlavský Právu sdělil, že společnost o prodeji parku může jednat. „Nelze však vyloučit ani možnost, že tyto pozemky budou předmětem vzájemné směny pozemků mezi ČD a hlavním městem, která se již delší dobu chystá,“ dodal.

Pokud se strany dohodnou, velká revitalizace by se podle Grose mohla uskutečnit v roce 2013. „Rádi bychom tam udělali něco podobného jako v Kaizlových sadech před Invalidovnou, které se proměnily v místo oddechu,“ přiblížil plány místostarosta. Městská část nevylučuje vybudování menšího hřiště pro děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám