Hlavní obsah

Panelové byty v Brně do roka zlevní, novostavby naopak podraží

BRNO

Ceny panelových bytů v Brně by do roka mohly klesnou zhruba o deset procent, novostavby naopak ještě podraží. Podle makléřů jsou teď ceny starších bytů přemrštěné, za třípokojový byt o rozloze 70 metrů čtverečních se platí přes dva milióny korun. Nová výstavba, která se ve městě plánuje, ale srazí ceny zpět na reálnou úroveň.

Článek

Kdo koupil byt zhruba před dvěma lety, mohl ušetřit desítky procent. Za poslední dvě sezony totiž ceny strmě vzrostly, a to jak u novostaveb, které jsou teď k mání zhruba za 30 000 Kč až 40 000 Kč za metr čtvereční, tak u starších bytů. Tam za rok naskočily o deset až 12 procent, spočítal makléř Reality Oskar Adam Vaškeba.

Zatímco u nových bytů odpovídá cena stále ještě realitě a v příštích letech každoročně o několik procent poroste, starší byty se nyní podle makléřů nevyplatí kupovat. "Bude ještě chvíli trvat, než si majitelé uvědomí, že nemohou chtít takové peníze, ale přijde to," míní Vaškeba.

Dušan Přikryl ze společnosti Gaute odhaduje, že by cena mohla klesnout o pět až deset procent, a to během jednoho roku. Někteří experti jsou ještě odvážnější a hovoří až o 15 procentech, právě o tolik jsou prý ceny nadsazené.

Marcel Prát z Across Reality podotkl, že to potvrzují i banky, které mají často problém dát na starší byty plný úvěr právě proto, že jejich skutečná cena je nižší. Sám ale očekává, že zatím lze očekávat spíše stagnaci než výraznější pokles cen. I přes plánovanou výstavbu v mnoha částech Brna je zájem o starší byty stále vysoký, objasnil.

Nová výstavba se plánuje třeba v ulicích Veveří a Štefánikova, v Žebětíně, Bohunicích, na Majdalenkách, byty se plánují i v areálu bývalé Zbrojovky. Developeři uvažují i o řadě dalších projektů. Prát ale upozorňuje na to, že docházejí atraktivní místa. Nové projekty se navíc potýkají s řadou problémů, hůř například získávají potřebná povolení, poznamenal Přikryl.

Reklama

Související témata:

Související články

V Brně vyroste gigant mezi průmyslovými parky

V Brně vznikne nový technologický park, jehož plánovaná rozloha je větší než celková plocha všech existujících technologických parků, které v ČR vznikly během...

Brno bude mít znovu hlavního architekta

Funkci hlavního architekta chce obnovit brněnský magistrát. V roce 2003 byl tento útvar zrušen. Jedním z nejdůležitějších úkolů hlavního architekta je dozor...

Výběr článků

Načítám