Hlavní obsah

Paneláky v příštím roce nedostanou dotace

Právo,

Státní fond rozvoje bydlení nebude mít příští rok pro nové zájemce o opravy a zateplení paneláků žádné dotace. Vyplývá to z rozpočtu fondu na příští rok, který ve středu schválila Sněmovna.

Foto: Profimedia.cz

Státní fond rozvoje bydlení nebude mít příští rok pro nové zájemce o opravy a zateplení paneláků žádné dotace.

Článek

Letošní rozpočet přitom na program Nový panel pamatoval částkou zhruba jedné miliardy korun.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (Věci veřejné) před poslanci řekl, že situace v rozpočtu státu neumožňuje nalézt zdroje na tento program, ale pevně doufá, že se v průběhu roku podaří s ministrem financí najít řešení, jak zajistit aspoň minimální pokračování běhu programu Nový panel. „Program byl jedním z nejúspěšnějších,“ uvedl ministr. Podle jeho slov tak fond bude z větší části pouze administrovat již dříve uzavřené závazky fondu.

Zpravodaj Jan Babor (ČSSD) ve středu ostře kritizoval, že vláda rezignovala na podporu oprav, rekonstrukce a modernizace bytového fondu. Upozornil, že řada vlastníků bytů a domů již investovala velké peníze do přípravy oprav, například do projektů a auditů.

Zastavení přijímání nových žádostí letos v srpnu vyvolalo bouři nevole nejen samotných vlastníků, k nimž patří i bytová družstva, tak i firem, které se na realizaci podílejí. Reálně hrozí, že se tolik potřebné rekonstrukce domů výrazně zpomalí. Fond nemá peníze ani na havarijní opravy.

Podpora na opravy panelových domů byla rovněž poskytována z programu Zelená úsporám, ale přijímání žádosti bylo od konce října pozastaveno a má být obnoveno od 1. února 2011.

Reklama

Související témata:

Související články

Poptávka po satelitním bydlení pomalu klesá

Satelitní městečka, budovaná na okrajích a v těsném dosahu velkých měst, zažila v posledních dvanácti až patnácti letech nebývalý boom. Zájem o bydlení...

Garážím pod Václavákem zvoní hrana

Projekt garáží pod Václavským náměstím, který prosazovalo minulé vedení radnice Prahy 1, se po volbách odebírá k ledu. Noví radní chtějí, aby revitalizace...

Výběr článků

Načítám