Hlavní obsah

Památkáři rozhodují o podobě Buďánky

Právo, Jakub Mračno
PRAHA

Po letech sporů a chátrání je na světě studie, podle níž lze starou kolonii revitalizovat. Někdejší historické dělnické enklávě v Košířích, známé jako Buďánka, se zřejmě konečně blýská na lepší časy. Vyplývá to alespoň z nynějších závěrů expertního týmu a pražských památkářů, kteří v těchto dnech řeší aktuální studii revitalizace.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Takto vypadala ulice Pod Buďánkou ve 20. letech minulého století.

Článek

Dlouhá léta chátrání znamenala pro kolonii takřka zánik, z původních domků již stojí jen některé základy a pár dosti zničených staveb na okraji enklávy u Plzeňské ulice. O výstavbu tu má zájem společnost Geosan, která sice získala podporu koalice na radnici Prahy 5, ale předchozími studiemi si znepřátelila jak místní aktivisty, tak památkáře.

Ti jsou dnes podle informací Práva připraveni dát projektu zelenou. „Minulý týden se studií a připomínkami Národního památkového ústavu zabýval sbor expertů, vesměs vydal kladné stanovisko, takže jsme připraveni dát souhlas s tím, že budou muset do studie zapracovat veškeré připomínky ústavu,“ řekl včera Právu šéf magistrátních památkářů Jan Kněžínek.

Investor nemá jiistou podporu radnice

Nynější studie Geosanu počítá se zachováním rázu kolonie, ale „na oplátku“ kvůli rentabilitě projektu hodlá vybudovat celkem pět bytových domů při Plzeňské na kraji enklávy, kde je dnes otevřený prostor a zeleň.

„Ty domy tam skutečně ještě před válkou byly, jde samozřejmě o peníze, což chápu. Ve svém stanovisku jim ale říkáme, že musí zachránit ty domky, u nichž je to možné, a navrhujeme přísnější podmínky pro to, aby tam investor dodržel měřítko původní zástavby a koeficienty zastavěnosti a zeleně, je tam i spousta detailů,“ řekl Právu Michael Zachař z Národního památkového ústavu.

„Zatím jsme neobdrželi žádné rozhodnutí, věříme ale, že nakonec dostaneme pozitivní stanovisko,“ řekl Právu Martin Poláček, mluvčí Geosan Group. Ta už delší dobu usiluje o přestavbu kolonie, původně tu chtěla vybudovat několik terasových domů, nyní se snaží o dohodu s památkáři.

Jako investor ale nemá Geosan jistou podporu na radnici Prahy 5. Za projekt se sice staví koalice části ODS a ČSSD, proti naopak vystupují opoziční zastupitelé. Ti chtějí spolu s aktivisty za záchranu Buďánky zabránit tomu, aby se kolonie stala po opravě uzavřenou oblastí pro bohaté klienty Geosanu.

Navrhují naopak, aby byla původní, kdysi romantická enkláva malých domků obnovena v modelu parku, který by nabízel komunitní centrum a další služby pro veřejnost.

Reklama

Související články

Buďánka čeká na alternativní projekt

Alternativu k projektu společnosti Geosan alfa, která chce stavět v lokalitě zdevastované dělnické kolonie Buďánka, hledá již v těchto dnech neformální...

Výběr článků

Načítám