Hlavní obsah

Opravu centra Boleslavi asi zpozdí archeologický výzkum

Právo, Radek Plavecký

Archeologové budou pátrat v podzemí na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi. To by mohlo zpozdit stavbu parkovacího domu i rekonstrukci celého prostranství. Historici předpokládají, že v těchto místech najdou pozůstatky osídlení z mladší doby kamenné, což potvrdily i první zjišťovací výzkumy území.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Staroměstské náměstí v Boleslavi. Zatím se tady opravuje morový sloup.

Článek

Nyní záleží na tom, jak důkladný průzkum budou archeologové provádět. „Koncem srpna průzkum začne a měl by trvat pravděpodobně 10 týdnů,“ uvedl primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati (ODS). Tento termín však může ovlivnit počasí, ale i historické objevy, které na archeology pod zemí čekají.

Město chtělo začít s rekonstrukcí na podzim. „Dokončit práce na Staroměstském náměstí chceme do 30. září 2010,“ doplnil náměstek primátora Adolf Beznoska. V centru starého města se bude kromě stavby podzemního parkovacího domu také opravovat povrch silnice a chodníků a podle prvních předpokladů by zde měla také být kašna nebo jiný vodní prvek.

V prvních plánech byl schématicky vybudovaný tok řeky Jizery protékající městem. Tento vodní prvek by osvěžil nově opravené prostranství. V současné době se opravuje zatím jen morový sloup. „Jak bude definitivně náměstí vypadat, ještě není rozhodnuto,“ uvedla mluvčí magistrátu Hana Koišová.

Zoufalé bude parkování

Po dobu rekonstrukce budou mít komplikovaný život hlavně motoristé. Ti přijdou o desítky parkovacích míst v centru. Kromě toho by se příští rok mělo stavět i na sousedním Komenského náměstí, kde staveniště také zabere stávající odstavnou plochu pro zhruba stovku aut. Tím bude situace s parkováním zoufalá.

Město proto hledá několik variant řešení. „Snažíme se získat peníze na opravu Ptácké ulice, kde by měla vzniknout další parkovací místa. Musíme se s tím ale poprat. Nebude to pro automobilisty moc pohodlné a budou muset zřejmě po určitý čas počítat s větší docházkovou vzdáleností,“ dodal náměstek Beznoska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám