Hlavní obsah

Olomouc: Na kupce stavebních parcel bude soutěž

OLOMOUC

Olomouc vypíše soutěž, z které vyjdou kupci parcel. Ty jsou určeny ke stavbě bytů. Soutěž bude vypsána na podzim, a bude se týkat pozemků v lokalitě Pražská.

Článek

Podle náměstka olomouckého primátora Martina Majora tendr město vyhlásí už podruhé. Ten první vypsalo jeho bývalé vedení, které také vybralo vítěze. Nové vedení města soutěž zrušilo s tím, že výběrové řízení bylo neprůhledné. Řízením se zabývala i protikorupční policie, případ ale odložila s tím, že vedení města neporušilo zákon.

"Oproti minulé soutěži budou stanoveny váhy jednotlivých kritérií dopředu. To znamená, že se chceme více zaměřit na zvýšení objektivity a transparentnosti tohoto záměru," uvedl Major. Doplnil, že podmínky soutěže připraví pracovníci radnice ve spolupráci s externími odborníky.

Klání chce radnice vypsat v září. Jeho vítěz by mohl v optimálním případě začít s bytovou výstavbou v polovině příštího roku. Radnice chce pozemky v lokalitě Pražská, ve které by měly vyrůst stovky bytů, investorské společnosti nejprve pronajmout.

"K prodeji přikročíme až po kolaudaci jednotlivých etap projektu. Město bude mít díky tomu jistotu, že dostane své peníze a dále, že na pozemcích skutečně vzniknou obytné domy zahrnuté v projektu vítěze soutěže," uvedl náměstek primátora Jiří Martinák.

Zájem o stavění je na Olomoucku veliký

V Olomouckém kraji za první čtvrtletí roku 2007 vzrostl počet vydaných stavebních povolení, meziročně jde o téměř dvouprocentní nárůst. Celkově bylo vydáno 1448 povolení.

Bytovou výstavbu na Olomoucku negativně ovlivňuje nedostatek parcel, špatná je situace především v Olomouci. Tamní radnice ale chystá změnu územního plánu, která by měla napomoci i nové výstavbě nových rodinných i bytových domů.

Reklama

Související témata:

Související články

Olomouc: Parcely pro výstavbu na prodej

Olomoucká radnice bude v létě prodávat parcely pro výstavbu bytů a rodinných domů. Podle primátora města Martina Novotného si občané a developerské firmy budou...

Výběr článků

Načítám