Hlavní obsah

Obyvatelé Prahy 7 odmítají zástavbu na Letné

– PRAHA

Žádnou stavbu na Letenské pláni v Praze 7 by nepovolily více než dvě třetiny obyvatel tohoto pražského obvodu. Více než polovina místních občanů by volnou plochu zatravnila, zalesnila a vytvořila by další místa k odpočinku. Vyplývá to z ankety radnice sedmé městské části.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Většina obyvatel Přes polovina obyvatel by si na Letné představovala více zeleně.

Článek

Hlasy lidí by měly prostřednictvím starosty Marka Ječménka (ODS) ovlivnit budoucí podobu pláně a Letenských sadů. "Převažující názory občanů chci po vyhlášení ideové urbanistické soutěže prosazovat jako hodnotící člen komise," uvedl Ječmének, který zasedá v komisi pro urbanistické řešení prostoru Letenské pláně a Letenských sadů.

Sbor bude vyhodnocovat návrhy, které vzejdou z ideové soutěže na budoucí urbanistické řešení prostoru. Podle mluvčího bude studie sloužit k tomu, aby se na Letné nerealizovaly projekty, které spolu nesouvisí nebo netvoří kompaktní celek. Studie by také měla ukázat, zda část pláně může být zastavěna.

Studii vypíše útvar rozvoje hlavního města (ÚRM), podle Vokuše se ale čeká na dořešení situace okolo Národní knihovny. "Komise nebude vyhlašovat soutěž, dokud nebude uzavřena 'kauza knihovna'," uvedla Marie Plívová z ÚRM.

Napomoci rozhodnutí měla anketa

V anketě odpovídalo více než šest stovek respondentů. Na Letné nechce žádnou stavbu 69 procent z nich, třetina lidí by ale povolila stavbu určenou pro kulturní účely. Plochu by zatravnilo 55 procent lidí, zhruba stejný počet dal hlas také zalesnění a vytvoření míst k odpočinku.

Pokud by občané museli nějakou stavbu zvolit, vybrali by přirozenou protihlukovou bariéru mezi ulicí Milady Horákové a Letenskou plání. Nejméně se jim pak líbí myšlenka výstavby Národního fotbalového stadionu a oceanária. Národní knihovna na Letenské pláni připadá vhodná 41 procentům odpovídajících, opačného názoru bylo 52 procent z nich.

Prostor bývalého Stalinova pomníku by měl být podle 69 procent lidí parkovou zónou, zhruba třetina lidí by na místo instalovala hrací prvky, vhodné by podle ní bylo i hřiště nebo sportoviště. Stráň pod bývalým pomníkem by podle více než dvou třetin lidí potřebovala zlepšení okolní sadové úpravy, tři pětiny respondentů by zrenovovaly schodiště. Pod Hanavským pavilonem by 82 procent dotázaných chtěla oázu zeleně.

Pod plání se nyní buduje tunel, v kterém povede severozápadní část vnitřního automobilového okruhu. Na Letné se uvažovalo také o třech velkých stavebních projektech - Národní knihovně, Národním fotbalovém stadionu a oceanáriu. Zatím není jasné, jestli některá ze staveb na pláni opravdu vyroste. Největší spory se vedou kolem návrhu na novou Národní knihovnu architekta Jana Kaplického, trvají už přes rok.

Uvažované stavby na Letenské pláni a jejich podpora v anketě (údaje v %)
VhodnáNevhodnáBez preferencí
Protihluková bariéra543412
Národní knihovna41527
Muzeum147214
Oceanárium9865
Národní fotbalový stadion2971

Zdroj: Radnice Prahy 7

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám