Hlavní obsah

Obří autíčko nabízí komfortní bydlení s odkazem na hravé dětství

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro muže, kteří ve skutečnosti ještě nevyrostli z období dětských her a nestydí se to přiznat, vymyslel ideální bydlení architekt Markus Voglreiter. Jeho domeček v podobě roztomilého autíčka vypadá jako zvětšenina modýlků, na něž můžete běžně narazit v obchodě s hračkami.

Článek

Automobilovou rezidenci lze nalézt na hranici přírodní rezervace v městečku Gnigl nedaleko Salzburgu v Rakousku. Stavba na první pohled klame "tělem". Málokdo by věřil, že toto miniaturní obytné autíčko skýtá svým obyvatelům podobný komfort jako běžný dvougenerační dům.

A právě v tom je ten vtip. Stavba s vizáží dětského vozítka vznikla přestavbou původního předměstského domku ze 70. let. Majitelé si přáli domek renovovat a přetvořit jeho strukturu tak, aby v něm mohly vedle sebe pohodlně žít dvě generace jedné rodiny.

Architekt Marcus Voglreiter pojal zadání jako výzvu a vyřešil požadavky majitelů opravdu svérázně. Využil potenciálu původního domu, ale jeho vzhled zcela proměnil.

Navzdory tomu však zadání budoucích obyvatel netradiční stavby splnil: v každém ze dvou pater "autodomku" je samostatný byt, v němž nechybí koupelna, obývací pokoj, ložnice či například krbová kamna.

Celý projekt je navíc velmi ekologický. Dům využívá moderních trvale udržitelných technologií a energeticky úsporných systémů. Ekologicky řešené je i osvětlení, které zvlášť v noci působí velmi efektně.

Jakkoliv je to až s podivem, stavba ve tvaru dětského vozítka splňuje i přísné stavební a konstrukční předpisy, jež upravují soulad projektů vznikajících na této velmi prestižní adrese v historickém Salzburgu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám