Hlavní obsah

Obliba menších kanceláří roste

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpůrci otevřených kancelářských sálů, takzvaných openspace, které se k nám rozšířily zejména ve druhé polovině devadesátých let ze západní Evropy a Spojených států, dostali do rukou nový argument: majitelům kancelářských budov s klasickým uspořádáním kanceláří se většinou daří o poznání lépe reagovat na krizi než „velkoploškám“ a pružněji přizpůsobují nájemní vztahy rychle se měnící situaci na trhu práce.

Foto: Profimedia.cz

Produktivita práce zaměstnanců v přeplněných otevřených prostorách poklesla o plných dvacet procent.

Článek

Značnou část zakázek zejména menších firem totiž tvoří ty krátkodobé, kdy společnost musí najímat pracovníky na konkrétní zakázky. A tady jsou velkoprostorové kanceláře v nevýhodě – možnost nafouknout kapacitu prostě tím, že se na přechodnou dobu přidá více stolů a židlí, jsou v praxi omezené. Podobně bývá v praxi obtížné nevyužité části velkoplošných kanceláří dále pronajmout či dohodou vypovědět.

V přeplněných kancelářích klesá produktivita práce

Rozlehlé prostory navíc s sebou přinášejí ztrátu soukromí a místo zaměstnavatelem očekávaného zvýšení produktivity práce může nastat pravý opak. Podle výzkumu vědců z University College v Londýně, jenž se uskutečnil na reprezentativním vzorku padesáti tisíc zaměstnanců, si skoro šedesát procent stěžovalo na nedostatek soukromí a klidného místa, což vedlo dokonce k projevům paranoidního chování. Produktivita práce zaměstnanců v přeplněných otevřených prostorách poklesla o plných dvacet procent.

„Jsme schopni firmám přidávat kanceláře třeba po jedné a podepisovat dodatky smluv každý měsíc, protože je nám jasné, v jaké jsou v současné fázi ekonomického cyklu obtížné situaci. Věříme přitom, že až se do ekonomiky vrátí stabilita, začnou být i nájemní vztahy mnohem stabilnější a dlouhodobější,“ vysvětluje Miroslav Příkop, generální ředitel společnosti, která se už řadu let orientuje právě na kancelářské nemovitosti takzvané béčkové kategorie, tedy moderně rekonstruované prostory s klasickým uspořádáním, umístěné v širším centru velkých měst.

Reklama

Související témata:

Související články

Dohled odborníka při stavbě se vyplatí

Zima pomalu odeznívá. Nejvhodnější čas začít se stavbou domu. Ještě před tím ale musíme vybrat stavební firmu. Stavební boom sice již odezněl, najít dobrou...

Realitní trh poškozují nespolehlivá data

Český realitní trh je podle názoru odborníků ve srovnání s okolní Evropou středně vyspělý. Loni se na něm uskutečnilo 80 tisíc transakcí v celkovém objemu...

Finanční poradna: S hypotékou do důchodu

Stagnace na trhu s hypotečními úvěry z posledních let přiměla banky inovovat svá portfolia úvěrových produktů. S ohledem na věkovou strukturu obyvatel se pak...

Výběr článků

Načítám