Hlavní obsah

O výši rozpočtu pro program PANEL se bude jednat

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle informací Svazu českých a moravských družstev vykázal konec roku 2006 pětinásobný meziroční nárůst zájmu vlastníků panelových domů o program PANEL. Ten obsahuje tři základní nástroje pomoci majitelům panelových domů, kteří se rozhodli pro revitalizaci: dotace na úhradu úroků úvěru, bankovní záruku za úvěr a odborně technickou pomoc.

Článek

Podle Jana Wagnera, ředitele Státního fondu rozvoje bydlení má upravený rozpočet fondu na rok 2007 v rozpočtové položce na program PANEL 1,5 miliardy Kč, což je srovnatelné s rokem 2006.

Svaz českých a moravských družstev usiluje o to, aby ministerstvo pro místní rozvoj pro rok 2008 rozpočet zvýšilo na 2 miliardy Kč. "V současné době je návrh rozpočtu MMR na rok 2008 ve fázi zpracovávání, první verze bude v rámci MMR projednána v tomto týdnu, " řekl Novinkám Wagner.

Sanance s odborným servisem

V České republice existují také specializované firmy, které lidem nabízejí pomoc ve věci úvěrů a dotačních titulů. Dokáží pomoci i s výstupní zprávou o stavu panelového domu, plánem na sanaci panelového domu.

"Na úvěry dosáhne téměř každé družstvo, horší je to s dotacemi, kde je velký přetlak žádostí," říká Martin Kult ze společnosti Trigema, která se zabývá i regeneracemi panelových domů.

"Jsou také relativně časté případy, kdy se družstevníci principiálně brání úvěru a celý proces regenerace se kouskuje a natahuje na mnoho let. To nepřináší kýžený efekt," dodává.

Podrobnější prohlídky objektů také ukazují, že mezi nejčastějšími problémy se objevují statické závady jako narušené ocelové výztuže, vydrolený beton, vadné sváry, nedostatečné skotvení sendvičových panelů nebo uvolněné lodžiové panely. Platí také, že čím vyšší domy, tím závažnější problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám