Hlavní obsah

Nový posudek k demolici domu na rohu Václavského náměstí magistrát nepotřebuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánovanou demolici domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice a následnou novostavbu není nutné posuzovat v procesu EIA, který zkoumá vliv stavby na životní prostředí. Rozhodl o tom odbor ochrany prostředí pražského magistrátu. Investor tak může požádat o demolici a stavební povolení.

Foto: Hynek Paštěka, Právo

Dům čp. 1601-II má ustoupit výstavbě nové multifunkční budovy.

Článek

O tom bude rozhodovat stavební úřad Prahy 1. Možnost zbourání domu odsouhlasil před časem ministr kultury Jiří Besser, proti je veřejnost i někteří odborníci. Podle zveřejněného závěru nemůže plánovaná stavba při respektování určitých opatření významně ovlivnit životní prostředí a veřejné zdraví.

Během zjišťovacího řízení se k projektu vyjadřovaly mimo jiné vedení hlavního města a Praha 1, na jejímž území budova leží. Zatímco zástupci hlavního města s projektem nesouhlasí, radnice Prahy 1 uvedla, že netrvá na dalším posuzování záměru, a domnívá se, že podmínky pro novostavbu je třeba řešit až během územního a stavebního řízení.

Podle primátorského náměstka Josefa Noska (ODS), který se k záměru vyjadřoval, je předložený návrh na území Pražské památkové rezervace zcela nevhodný. Ale památkáři z pražského magistrátu se záměrem souhlasí, podle nich objekt není v rozporu se zájmy památkové péče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám