Hlavní obsah

Novostavby zazdí starousedlíky ze Staré Břeclavi do dolíku

Právo, Milan Vojtek

Jako nešťastné rozhodnutí, srovnatelné s odsouzením ke ztrátě domova a majetku, vnímají obyvatelé Staré Břeclavi plán zástavby lokality Pastviska ve Staré Břeclavi.

Foto: Milan Vojtek , Právo

Ludmila Novotná s dalšími nespokojenými sousedy na zahradě, za jejímž plotem vyroste na 260 cm navážky osm metrů vysoký dům.

Článek

Plány zastavění mohou zhoršit situaci při povodních včetně zaplavování při jarním tání.

Situaci zkomplikoval postup břeclavského stavebního úřadu, lidé se cítí podvedeni. „Když bylo územní řízení k povolení první stavby hned za naší zahradou, sami jsme upozornili stavebníka, že se jedná o zaplavovanou oblast. Řekl nám, že dům zvedne o čtyřicet až šedesát centimetrů nad terén. Do kanalizace měl splašky dostat přečerpávací stanicí,“ řekla Právu Ludmila Novotná ze sousedství domu.

Až když dali souhlas se stavbou, dozvěděli se, že dům má vzniknout na ostrůvku z navážky. Proti vedlejším parcelám bude terén zvýšený o celých 260 centimetrů.

„S tím bychom rozhodně nesouhlasili. Stavební úřad neodvedl dobrou práci, neřekli nám to, připadá mi, že nám chtěli zatajit některá fakta o výstavbě,“ tvrdí Novotná. Její manžel argumentuje, že plocha vedle jejich domu, kterou chce stavebník použít jako příjezd k domu, nesplňuje parametry pro příjezdovou cestu. Přesto stavební úřad vydal územní rozhodnutí pro akci soukromého stavebníka.

Lidé z okolí se bouří 

Podle vyjádření Lenky Káňové ze stavebního úřadu se lidem dostalo všech potřebných informací. Nic jim nebylo zamlčeno či zatajeno. Sousedé se ale rozhodli obrátit na krajský úřad a požádali o přezkum, respektive zrušení územního rozhodnutí, což v současnosti pozastavilo další jednání. Že se má sousední zahrada proměnit ve staveniště, se lidé dozvěděli jen náhodou. Novotná si všimla listu papíru na plotě vedlejší zahrady a šla si jej přečíst. Jen proto byla na jednání pro územní rozhodnutí.

To Květoslav Vlha, který s parcelou sousedí zezadu, se novinku dozvěděl až v okamžiku, kdy se již jednalo o stavební povolení. Zákonu ale bylo učiněno zadost, vše bylo i na úřední desce. Kdo z lidí ji ale pravidelně sleduje? Asi nikdo.

„Ani já, ani soused nestojíme o to, aby nám za zahradou vyrostl 2,6 metru vysoký kopec a na něm stavba. Bojíme se vody, já ji mám dodnes ve sklepě pod garáží,“ řekl Vlha. Hlavním důvodem nesouhlasu lidí je skutečnost, že výstavba je umístěna do nejproblémovější části Břeclavi, do zahrad poblíž toku Dyje, které pravidelně zaplavuje řekou vytlačená spodní voda.

Do této situace lidi vehnal bývalý starosta Dymo Piškula (SNK ED), který před volbami pozemky prodal majiteli firmy, kde je dnes zaměstnán. Byl také u toho, když se měnil územní plán ve prospěch zástavby problémové lokality, což tam přilákalo pozornost stavebníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám