Hlavní obsah

Nová technická knihovna nabídne studentům nebývalý komfort

Právo, Karolína Kudynová

Prostory šestipatrové Národní technické knihovny, do níž se vejde až 1 milión svazků knih, se na Flemingově náměstí v Praze 6 otevřou pro přechodný provoz už koncem roku. „Knihovna má obrys zaobleného čtverce a je symbolicky pojata jako technická učebnice,“ říká ředitel Státní technické knihovny Martin Svoboda.

Článek

Sloužit bude především studentům sousedního kampusu Českého vysokého učení technického a Vysoké školy chemicko-technologické.

Mladí lidé tu naleznou 1286 studijních míst, vybavených nejmodernějšími počítači s připojením na internet, a všude dostupný signál wi-fi. Dále 29 studoven pro jednotlivce a studovnu časopisů, přednáškový sál, galerii, knihkupectví a noční studovny. Součástí bude i kavárna a menší zahrady. Knihovna bude otevřena 7 dní v týdnu, 14 hodin denně.

.: Vizualizace Národní technická knihovna Praha.foto: Národní technická knihovna

Unikátní jsou i vnitřní vzdušné prostory, kde architekti navrhli atrium, kudy do celé budovy prostupuje světlo. V noci bude knihovna svítit jako lampion. Autoři stavby vyšli také vstříc studentům, aby se mohli učit v nejrůz -nějších polohách, nejen vsedě, ale i vleže. „Studenti tu najdou i takzvané povalovny u okna, někomu víc vyhovuje studovat vleže.

Prostory lze také opatřit paravány, když někdo bude potřebovat víc prostoru. Inspirovali jsme se i v zahraničí,“ říká ředitel. V suterénu zaparkuje nejen 300 aut, ale i 200 kol.

„Budova má nejnovější hightechnologie, ale i netypická řešení, která zjednoduší a zlevní její provoz,“ popisuje Radek Polák z developerské společnosti Sekyra Group. Knihovna je energeticky úsporná.

.: Národní technická knihovna v nynější podobě.foto: Novinky/Dana Kysučanová

Využívá možnosti přirozených principů větrání prostoru, podle Poláka totiž zkušenost ukazuje, že neprodyšné prostory nejsou vhodné pro lidské zdraví. Protože je stavba ze železobetonu a skla, dýchá méně než budovy z cihel.

Investorem stavby, která přijde na dvě miliardy korun, je ministerstvo školství.

Reklama

Související články

Budou nové pražské parky soukromé?

Při diskuzi ve středu 28. května v rámci kulatého stolu Žofínského fóra mezi zástupci Prahy, jednotlivých radnic a představiteli velkých developerských...

Výběr článků

Načítám