Hlavní obsah

Nízkoenergetické bydlení si zaslouží více pozornosti

Ze všech stran dnes znějí apely na to, aby se šetřilo energií, jelikož její výroba je čím dál tím dražší. Jednou z možných cest je větší rozšíření nízkoenergetických domů. Tomu ale podle odborníků brání především nízká úroveň povědomí a osvěty o těchto stavbách. Propagovat nízkoenergetické stavby budou i nadcházející Stavební veletrhy v Brně.

Článek

Někteří odborníci vidí za nedostatečným rozvojem výstavby nízkoenergetického bydlení špatnou osvětu, jiní se drží klasické teorie, že zájemce o podobný typ bydlení odrazuje jeho vyšší pořizovací cena, další vidí problém například v dosavadní podobě realitního trhu nebo nedostatečné podpoře státu.

Podle Františka Kulhánka z ČVUT Praha se i nízkoenergetický dům může postavit za standardní cenu. To je prý jeden z důvodů, proč těmto stavbám patří developerská budoucnost. „K podobným domům vývoj pomalu dospěje, ale nebude to jednoduché," dodal Kulhánek.

Eskymáci to zvládli i bez počítačů

Aby vůbec nízkoenergetický dům plnil svou funkci, musí splňovat celou řadu požadavků už při jeho rozvržení na pozemku. Měl by stát na severní nebo východní části parcely, aby jižní průčelí bylo přístupné solárním ziskům. Tvar domu by měl být jednoduchý, bez zbytečných výstupků.

.: Obytné prostory čelem k slunci - vizualizace centra Dolní Měcholupyfoto: www.jrd.cz

Obytné místnosti architekti orientují na osluněné strany, vchod a úložné prostory na opačné. „Nejlepší řešení mělo v tomto směru eskymácké iglú. Eskymáci to zvládli i bez počítačů, takže dům o těchto parametrech nemůže být problém navrhnout," míní Kulhánek.

Byty s nulovou spotřebou energie

Největší komplex nízkoenergetického bydlení realizuje momentálně developerská společnost JRD v Dolních Měcholupech. Na jaře příštího roku tady má být k dispozici 43 bytových jednotek.

V areálu bude k dispozici dokonce i nulový byt, tedy takový, který využívá jen vlastní zdroje energie, a jeho bilance z hlediska spotřeby tepelné a elektrické energie je minimálně nulová.

.: Nízká spotřeba energie nemusí znamenat ústupky v designu a komfortu.foto: www.jrd.cz

Výstavba nízkoenergetických domů a bytů bude jedním z témat letošních Stavebních veletrhů Brno. Ty začínají na brněnském Výstavišti 22. dubna a po celých pět dnů zde bude možné mimo jiné navštívit zajímavé prezentace, diskuze a stánky firem, které se angažují na poli nízkoenergetické výstavby a nabízejí materiály šetřící nejen energii, ale samozřejmě i životní prostředí.

Další články na téma nízkoenergetické bydlení

Reklama

Související články

Pasivní a nízkoenergetické domy v Brně

Stavbě pasivních a nízkoenergetických domů bude věnován veletrh Pasivní domy 2007, který začíná ve středu 10. října na brněnském výstavišti. Kromě možnosti...

Výběr článků

Načítám