Hlavní obsah

Nejvíce loni podražily byty v Ostravě a Hradci Králové

Ceny nových bytů loni vzrostly nejvíce v Ostravě, kde meziroční růst překonal 50 procent. Za moravskoslezskou metropolí se umístil Hradec Králové, kde si lidé za nový byt připlatí 41 procent navíc. Na třetím je Plzeň, kde je nové bydlení meziročně dražší o 29 procent. Letos se tak vysoký růst již nečeká.

Foto: Archiv HET, Lasseslberger, Novabrik, Stomix, Weber Terranova, Právo

Staví se čím dál víc, což se odráží i na vývoji cen.

Článek

V Praze rostly ceny nových bytů loni přibližně v průměru o 16 procent, v některých lokalitách však až o 30 procent. Uvedli to dnes na tiskové konferenci představitelé mezinárodní realitní poradenské společnosti King Sturge a realitní kanceláře Bonus Group.

Za vysokým růstem v regionech je především vyrovnávání dosud nízkého růstu cen realit, který výrazně zaostával za Prahou. Motorem růstu bylo především zvyšování průměrných mezd, levné hypotéky, ale také například změna sazeb DPH od nového roku, která přiměla mnohé zájemce o nové byty koupit si je ještě během loňska.

V cenách za metr čtvereční stále vede metropole

Průměrná cena nových bytů v Praze loni přesáhla 58 000 korun za metr čtvereční. Například v Brně to bylo téměř 43 000 korun a v Hradci Králové 40 000 korun za čtvereční metr. Přetrvávající poptávka zvyšuje cenu bytů na Moravě hlavně ve Frýdku-Místku, Novém Jičíně, Opavě a některých částech Ostravy, zejména v Moravské Ostravě a Ostravě-Porubě.

Letošní růst cen nového bydlení by se měl pohybovat kolem šesti až osmi procent. "Čekáme trochu zklidnění růstu, bude mírnější," řekl předseda představenstva Bonus Group Jan Rosák. Charakteristická bude také zvýšená poptávka po luxusních bytech.

Až dosud kraje mimo Prahu přitahovaly jen regionální developery a stavební firmy, tento trend se však začíná měnit. "Nyní cítíme, že do regionů vstupují národní hráči a zahraniční developeři," podotkl Rosák.

"Zaznamenáváme zájem zahraničních soukromých investorů a realitních fondů zaměřených na investice do rezidenčního bydlení o byty v Praze, které budou určeny k pronájmu," uvedl vedoucí oddělení rezidenčního bydlení King Sturge Jarrod Epps. Výnosy z nájmů se letos v Praze udrží na pěti procentech, porostou však v regionech. Například v Brně činí již téměř šest procent.

Dopady turbulencí na světových hypotečních trzích na Česko budou podle odborníků spíše jen omezené. "Jediné, kde indikujeme určitou reakci na vývoj na hypotečních trzích, je, že banky kladou důraz na interní prodejní sítě," řekl Rosák. To je podle něj výrazem zkučenosti z americké realitní krize a s ní spojené zvětšené nedůvěry vůči externím prodejcům.

Stavbaři v roce 2007 dokončili podle údajů Českého statistického úřadu 41 650 bytů, což byl nejvyšší počet od roku 1991.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny za nové byty a domy neklesnou

I přes masivní nárůst cen bytů v loňském roce o 15 až 25 procent poptávka po nemovitostech k bydlení v dobrých lokalitách v nejbližších letech neklesne....

Výběr článků

Načítám