Hlavní obsah

Největší výběr bytů v metropoli je na Praze 5

PRAHA

Pokud si chtěl zájemce v minulém roce chtít koupit v Praze nový byt, největší výběr měl v páté městské části, vyplývá ze statistik developerské společnosti Ekospol. Zájem o bydlení v Praze 5 potvrzují také realitní kanceláře. Velká poptávka je ale podle nich také po bytech v šesté, desáté a čtvrté pražské části.

Článek

"Zhruba 80 procent nabídky všech nových bytů v Praze v roce 2007 bylo soustředěno do čtyř městských částí: Prahy 4, 5, 9 a 10," řekl mluvčí Ekospolu Karel Zeman.

V Praze 5 developerské společnosti nabízely téměř 6700 bytů. S odstupem následuje Praha 9 se zhruba 4300 nabízenými byty a Praha 10 se zhruba 4000 byty. Ve čtvrté městské části si pak lidé mohli vybírat z přibližně 3000 bytů. "Nejatraktivnější lokality pro klienty a developery jsou v oblasti s vynikající dopravní dostupností, dostatkem zeleně v okolí a dostupnosti služeb a infrastruktury," dodal Zeman.

I přes největší nabídku nových bytů je podle ředitele realitní kanceláře AAABYTY.CZ v Praze 5, 10 a 4 mírný převis poptávky. "Vysoký zájem je také o Prahu 3, 8 a 9, kde ale počet nabízených bytů není tak vysoký, aby uspokojil poptávku kupujících," uvedl Illetško. Osmá a devátá část se podle něj stává oblíbenější v souvislosti s dostavbou metra. "Do budoucna předpokládáme zájem o byty v širším centru, protože investice do nich bude nabývat na hodnotě," dodal Illetško.

.: Dle developerů nadále poroste zájem o byty v širším centru foto: Právo/Archiv HET, Lasseslberger, Novabrik, Stomix, Weber Terranova

Starších bytů se stále prodává víc než nových

Podle Heleny Kačerovské ze společnosti Maxima nelze určit, o kterou lokalitu mají lidé největší zájem. Kupci totiž často zvažují dopravní dostupnost do zaměstnání i bydliště svých kamarádů. "Pokud má klient zájem o koupi panelového bytu, preferuje velká sídliště u stanic metra v Praze 4, 5 a 8," uvedla Kačerovská. Pokud ale chce cihlovou zástavbu, upřednostňují podle Kačerovské pátou a šestou městskou část, jež jsou dostupné a přitom klidné. Pokud chtějí ale lidé investovat do koupě bytu, atraktivní jsou podle ní byty v centru a v cihlové zástavbě v širším centru Prahy.

Podle Kačerovské se ale také stále více prodává bytů starých než nových. "Starší jsou cenově dostupnější, lokality jsou již za dobu existence bytových domů kompletně vybaveny a většinou jsou výborně dostupné metrem," dodala Kačerovská. "Na dračku" podle ní z tohoto důvodu jdou novostavby, které jsou zasazeny do starších lokalit.

Podle Martina Rajtory ze společnosti Lexxus zájem o novostavby určuje zejména kvalita projektu, dobrá dopravní dostupnost a cena bytu. "Poptávka po nových bytech směřuje již tradičně na území Prahy 4, 6 a 10, velmi poptávanou se stala Praha 5 a 9," dodal Rajtora. Pokles Rajtora očekává u starších bytů v zanedbaných panelových domech, které leží v okrajových částech metropole bez možnosti spojení metrem. "Výhledově se jako perspektivní lokality jeví například spádová oblast plánované trasy metra D, konkrétně městské části Libuš, Písnice, a Cholupice," uvedl Rajtora.

Městská částPočet nabízených bytů v roce 2007
Praha 56670
Praha 94303
Praha103978
Praha 43027
Praha 81053
Praha západ947
Praha 1, 2 a 3847
Praha východ839
Praha 7833
Praha 6645

Zdroj: Developerská společnost Ekospol

V hlavním městě loni stavbaři dokončili více než 9400 bytů a téměř 7900 začali stavět. Zatímco těch dokončených bylo nejvíce v Praze 15 a 9, nově se nejvíce začalo budovat v Praze 10 a 13, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám