Hlavní obsah

Nejdražší ulice v Česku je pražská Pařížská

Právo, Petr Kotek

Hledáte nejluxusnější adresu v Česku? Vypněte navigace, zahoďte tištěné průvodce, zavřete oči. Teď se zhluboka nadechněte nosem. Cítíte vůni luxusních doutníků? Zkuste oči na chvíli otevřít. Pokud na nároží zahlédnete nápis Pařížská, jste tady správně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odlesk luxusu ve výlohách pražské Pařížské ulice.

Článek

Nejlepší adresa pro luxus a byznys v Praze a jedna z nejlepších v Evropě. Pařížská ulice, Praha 1. Gentlemana se zapáleným tlustým cigárem v ústech jinak těžko potkáte mimo uzavřené prostory privátního klubu. Tady se ve svém přepychovém svrchníku prochází se stejnou samozřejmostí, s jakou si průměrný Čech s kladným vztahem k nikotinu zapálí cigaretu hned po odpíchnutí ve vrátnici továrny. Jen onen byznysmen rozhodně tolik nespěchá a kráčí vskutku rozvážně.

Třeba si právě vychutnal jednu z kávových ochutnávek, které se občas konají ve zdejším kávovém butiku Nespresso, jehož tváří je herec George Clooney. Nespresso Boutique je jediný v republice. V Pařížské 10 dělají dvanáct druhů kávy ze speciálních vzduchotěsných kapslí, které jsou stylově barevně rozdělené podle druhu, vyrovnané ve sloupcích, a dotvářejí tak celkovou atmosféru v interiéru. Stokoruna za jednu kávu je standardní. Není to ale běžné presso, po kterém má člověk často pocit hořkosti nebo vnitřní třes.

Možná onen muž s doutníkem usoudil, že těch pár obláčků kouře – co obláček, to rovněž stokoruna – k atmosféře přepychu prostě patří. K výjimečné atmosféře, která začíná hned za Staroměstským náměstím a končí u Právnické fakulty Univerzity Karlovy a hotelu Intercontinental.

Kousek Paříže v Praze

„Pařížská ulice v Praze mi opravdu připomíná Paříž, vždycky jsem tam chtěla bydlet, jenomže se mi to nikdy nepodařilo,“ říká herečka Chantal Poullain. Restaurace lákají vybranými zákusky, prodejna bytových doplňků kouzelnými detaily. Na ceny se nedívejte, jste v Pařížské.

Pokud byste chtěli bydlet v Praze na luxusní adrese, doporučí realitní makléři jednoznačně Pařížskou ulici. Možná by vás mohly zajímat i Vinohrady, Staré Město, Malá Strana či Břevnov, ale Pařížská je Pařížská. Doporučení je jedna věc, nabídka druhá. Jen zkuste zadat poptávku třeba na nejnavštěvovanějším inzertním serveru. Výsledek vyhledávání? Slovy nula. Zkrátka taková adresa se neprodává jen tak přes internet, a hlavně nabídka je minimální.

Pokud byste náhodou měli štěstí, počítejte s cenami, které se u nájmu i případného prodeje odvíjejí od minimální částky 90 000 korun za čtvereční metr. Nechcete bydlet, ale „jen“ podnikat? Ještě větší smůla. Volné komerční prostory v Pařížské prostě nejsou.

Dům, který dlouho obrůstaly pavučiny

V jednom z posledních popisných čísel, na rohu s Jáchymovou ulicí, které velice dlouho jako jedno z posledních vzdorovalo přívalu luxusních, především módních značek, sídlil před léty Syndikát novinářů ČR a ještě na počátku 90. let tehdy uznávaný týdeník Svět v obrazech a restaurace Klub novinářů.

Časopis nezvládl příval změn a přestal vzcházet, z restaurace zbyly jen zašpiněné výlohy, pár rozlámaných stolů, zatuchlé prostory; působení syndikátu se omezovalo prakticky jen na vybírání členských příspěvků a rozdávání průkazek zájemcům (členství není povinné, pozn. red.). Dlouho zde bylo jen lešení, aby chodcům nepadala omítka na hlavu, a nádherná budova zela téměř prázdnotou.

I zde se však daly nakonec věci do pohybu. V budově nedávno otevřela na prodejní ploše 350 m2 obchod s oděvy, obuví, hodinkami a šperky italská prestižní značka Gucci.

Kromě ní můžete v Pařížské narazit také na klenotnictví Cartier, „brašnářství“ Louis Vuitton, nechybí pochopitelně ani slovutný Christian Dior. Ten ostatně byl v Pařížské průkopníkem už v 80. letech 20. století, i když tehdy jen s velmi omezeným sortimentem kosmetiky.

Tu ulici chci celou!

„Láká mě koupit celou Pařížskou ulici, vybudovat z ní ráj luxusních a drahých značek a butiků,“ prohlásila kdysi Tamara Bendlová-Kotvalová, stále úspěšná choť dnes už odstaveného středočeského hejtmana Petra Bendla. Tak docela se jí to nepodařilo, přesto v roce 1998 otevřela její společnost Carollinum v Pařížské první butik věhlasné londýnské značky Alfréd Dunhill ve střední Evropě. V červnu 2002 otevřela Bendlová-Kotvalová první butik Carollinum. Tam si dnes můžete koupit například hodinky Rollex za 585 600 Kč.

V prodejně značky Ermenegildo Zegna je doplníte oblekem za 66 500. Když už jste jednou vytáhli z peněženky svou platinovou kartu, můžete nechat v butiku Dolce & Gabbana pro přítelkyni zabalit norkový kabátek za 123 000 korun. A nebo je libo svůdné kalhotky za čtyři tisíce korun v obchodě s prádlem?

Kde jsou cenovky?

Má to jednu nevýhodu pro ty, kdo jsou přece jen zvyklí počítat peníze, Pařížská Nepařížská. Cenovky ve výlohách často nenajdete. Ceny zboží vám ozřejmí až v prodejně. Výhoda ovšem spočívá v tom, že ani se zapáleným doutníkem vás personál většinou nevykáže. Záleží zkrátka na bonitě. Zkuste tam přijít se startkou...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám