Hlavní obsah

Nebezpečné ruiny v Praze 9 pomalu mizí

Právo, Lucie Fialová

Život ohrožující ruiny v ulici U Harfy ve Vysočanech, které si oblíbili bezdomovci, začaly v pondělí likvidovat stroje. Demolici nařídil statik, soukromý majitel rozlehlého zdevastovaného areálu se ke splnění úkolu neměl, a tak iniciativu převzala radnice Prahy 9.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Likvidace areálu by měla trvat asi týden.

Článek

„Protože hrozilo, že spadnou i ostatní objekty, nařídil statik demolici. Vlastník tak neučinil, a tak to uděláme my a peníze na něm budeme vymáhat,“ řekl Právu místostarosta deváté městské části Adam Vážanský (ODS).

Jedna z budov se zhroutila už minulý rok. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Na zdi, která se nesesypala, se skví obří černý nápis Wish you were here. Stejný název nese jedna z nejznámějších balad kultovní kapely Pink Floyd.

Polorozpadlé stavby nacházející se v těsné blízkosti stanice vlaků Praha-Libeň vyrostly za první republiky. Jeden čas uvnitř sídlila truhlárna. Poslední léta je okupovali lidé bez domova. Ve vysoké trávě podél železničních kolejí vede vyšlapaná stezka, v pondělí kvůli dešti totálně rozblácená, keře obklopující areál mají místy ulámané větve, aby se zdejší usedlíci dostali dovnitř.

Bourání za milión

Ještě než otočný bagr zaťal zubatou lopatu do stěny, policisté se psy domy důkladně prohledali – chvíli předtím se z jednoho z nich vymotala starší žena. Řidič modrého auta, který parkoval před troskami a zapomněl odjet, bude překvapený, až svoje vozidlo nenajde. Skončilo na odtahovém parkovišti, bránilo bagru. Podle místostarosty Marka Doležala (TOP 09) vyjde bourání přibližně na milión korun.

„Budeme jen demolovat, a ne odvážet, suť bude muset odstranit vlastník,“ vysvětlil. Padne pět objektů. „Jediný, který zůstane, je tamten, protože má železobetonový skelet, který vydrží válku,“ ukazuje na část u rušné Poděbradské ulice.

Práce potrvají celý týden. Bagr nejdříve odklidil suť ve vjezdu a pak se s plnou vervou pustil do bourání, až se z trosek prášilo. „Otočný bagr je na hrubou práci, ještě přijede malý a upraví terén,“ popsal Právu Miloslav Pecka ze stavební firmy, která má na starost demolici.

Územní plán počítá na místě někdy v budoucnu s administrativou a obchody.

Zátah na nežádoucí stavby

Radnice Prahy 9 likviduje i jiné nežádoucí stavby na svém území. Před půl rokem srovnala technika se zemí ubytovnu v nedaleké Podkovářské ulici.

„Víte, co se děje třeba v Přednádražní v Ostravě,“ poznamenal Vážanský. Obec chce nechat zbourat také další dvě ubytovny ve Skloněné ulici. Obyvatelé okolních domů si stěžují na chování zahraničních dělníků, kteří uvnitř přespávají, vadí jim opilci rušící noční klid, časté krádeže a nepořádek.

Jednu se podařilo odstranit před necelými dvěma lety. Pokračování brání majetkoprávní spor, ale Vážanský doufá, že věc se brzy pohne kupředu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám