Hlavní obsah

Národní třídu čeká velký archeologický průzkum

Právo, Jana Šprunková

Až stovku lidí zřejmě zaměstná archeologický výzkum, kterým projde podzemí budoucího Copa centra na Národní třídě. Pospíchat se má proto, aby stavební práce mohly co nejdříve začít.

Článek

Původně podnikatel Sebastian Pawlowski, který pozemky u metra před několika lety koupil, předpokládal zahájení výstavby v těchto měsících. Zpoždění způsobila odvolání občanů proti centru, takže platnost stavebního povolení se poněkud protáhla.

Práce by měly trvat pět měsíců

„Příští týden se začne rozebírat skleněná kašna, odstraní se navážky a pomalu nastoupí archeologové,“ konstatoval šéf magistrátních památkářů Jan Kněžínek. Práce by měly trvat zhruba pět měsíců. „Jsme ochotni přizpůsobit strategii svého výzkumu tomu, aby se mohlo současně i stavět,“ řekl pro ČTK Michal Tryml z Národního památkového ústavu.

Vykopávky by měly patřit k jedněm z posledních velkých průzkumů v Praze. Očekává se nalezení gotických sklepů, pod kterými by měla být neporušená staveniště. Nejsou prý vyloučeny ani nálezy z pravěku. Je však otázkou, zda archeologické památky nenarušily dřívější injektáže při stavbě metra.

Archeologové doufají, že se podaří dohodnout s investorem zachování gotických sklepů, které by měly být u Spálené ulice. Alespoň jejich část by mohla podle nich být třeba zakomponována do stavby objektu, jako tomu bylo při stavbě Palladia na náměstí Republiky.

Hospoda U Ježíška

Kněžínek doufá, že u tramvajové stanice ve Spálené narazí archeologové na kdysi oblíbenou hospodu U Ježíška, kam chodili známí spisovatelé. „To bude podle mě největší nález,“ řekl Právu. Jak se již dříve vyjádřil, Ježíškovo jméno by mohla nést jedna z pasáží Copa centra.

Stavbou centra, která povede čtyři patra pod zem a bude nutné odtěžit zem až do hloubky šestnácti metrů, vezmou ale všechna ostatní naleziště zasvé.

Kdy čeká Pražany, že metro bude stanicí Národní přes tři čtvrtě roku kvůli její rekonstrukci a stavbě centra jen projíždět, dopravní podnik stále netuší. „Znát to budeme v průběhu léta,“ řekl mluvčí DP Ondřej Pečený.

Výtah do metra, i přes výhrady památkářů k jeho projektu, podle Kněžínka bude. Stát má v ulici Magdalény Rettigové v blízkosti barokního kostela a bude mít podobu skleněného kvádru. „Všichni bychom byli rádi, aby byl o kousek dál, přece jenom je to novodobá architektura. Ale není to možné,“ míní Kněžínek. Podle něho musí převážit veřejný zájem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám