Hlavní obsah

Národní technická knihovna se otevřela veřejnosti

• Aktualizováno
Právo, Vít Hnízdil

Přijďte si prohlédnout technicky zajímavě řešený, supermoderní obývák v samém středu vysokoškolského kampusu v Praze 6-Dejvicích na Flemingově náměstí. Jsou zde sedačky ve tvaru chemických vzorečků, kavárna, relaxační zóna a půjčovna knih. Toto a ještě mnohem víc lidé naleznou pod střechou nově otevřené budovy Národní technické knihovny (NTK) – největší knihovny technické literatury v republice. Pojme více než 1,5 miliónu knih.

Ve středu byla slavnostně otevřena Národní technická knihovnaVideo: ČTK

 
Článek

Do šestipodlažní budovy ve tvaru zaobleného čtverce přemístila své fondy Státní technická knihovna. Místo zde našla i část knihoven Českého vysokého učení technického a Vysoké školy chemicko-technologické.

Očekává se, že knihovnu ročně navštíví kolem 900 tisíc lidí, kteří v ní naleznou prostor pro studium a vzájemnou komunikaci. „První návštěvníci se zde mohli zaregistrovat již 3. září, a to i přes to, že se knihovna slavnostně otevřela až v ono magické datum 9. 9. 2009. Dnes a zítra budou prostory knihovny otevřeny pro veřejnost. A regulérně se brány otevřou až v pondělí 14. září,“ řekl ředitel NTK Martin Svoboda.

Knihovna nabídne zákazníkům na české poměry zcela ojedinělý komfort, jako například individuální a noční studovnu. Ta bude otevřena 24 hodin, sedm dní v týdnu. V celém objektu je internetový WiFi signál, 250 počítačů pro veřejnost, možnost samoobslužného vypůjčování a vracení knih, ale také kavárna se 150 místy.

Ve volně průchozím přízemí, které je otevřené pro širokou veřejnost, najdou návštěvníci dejvickou pobočku městské knihovny. Odpočinková část je vybavena barevnými taburetkami složenými do tvaru chemických vzorců. V prvním patře, určeném pouze registrovaným uživatelům, začíná otevřené atrium, skrze které lze vidět do dalších podlaží.

Betonové podhledy jsou pomalovány komiksovými figurkami a výjevy od rumunského vizuálního umělce Dana Perjovschého. Při prvním pohledu se však může zdát, že satirické kresby by zvládlo i malé dítě. Podle ředitele NTK však Perjovschi věnoval výzdobě dlouholeté úsilí.

Podlaha a křesílka ve studovnách jsou vyvedeny v zářivých barvách. Ve třetím až šestém patře jsou knihy ve volném výběru, zatím je jich zde k dispozici 220 tisíc. Kapacita je však až půl miliónu svazků. Tři podlaží jsou také ukryta v podzemí, je v nich depozitář knih a parkoviště.

Stavba vyrostla v pražských Dejvicích uprostřed areálu vysokých škol, celkem přišla na 2,25 miliardy korun. Roční provoz bude stát 120 miliónů korun, zajišťovat jej bude 165 zaměstnanců.

Budova dostala Cenu Klubu za starou Prahu pro nejlepší novostavbu v historickém prostředí. Při stavbě byla použita netypická technická řešení, ve většině místností třeba není topení ani klimatizace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám