Hlavní obsah

Nabídkové ceny bytů v létě opět padají

Právo, Karel Kvapil

Ceny bytů jdou po cenové stagnaci z letošního jara opět směrem dolů. Začátek prázdnin přinesl podle údajů realitního portálu realitymix.cz cenový pokles ve všech krajských městech, s výjimkou Hradce Králové.

Foto: Profimedia.cz

Banky začínají s nucenými prodeji nemovitostí v dražbě.

Článek

Zlevňují přitom i byty v menších městech. Cenový pokles se týká tří čtvrtin okresních měst.

„Nabídkové ceny se pohybují hluboko pod hladinou z doby před vypuknutím finanční krize – průměrně o více než pětinu – a až na výjimky jsou o poznání níže i v meziročním srovnání,“ uvedl obchodní ředitel portálu Petr Čech.

Nabídkové ceny jsou vyšší než skutečné

Celkový pokles cen je ale ve skutečnosti ještě vyšší. Realizované prodejní ceny jsou totiž ještě nižší než ceny nabídkové.

„Tento rozdíl se neustále zvyšuje. Zatímco v polovině loňského roku činil rozdíl v průměru kolem šesti procent, nyní je to necelých 12 procent,“ uvedl Martin Sitár, ředitel tuzemské realitní sítě dumrealit.cz. V celorepublikovém průměru se finální cena od nabídkové liší u čtyř z pěti inzerovaných bytů.

Nucené prodeje mohou dál tlačit na ceny

Letní pokles cen by přitom nemusel být jen jednorázovým výkyvem. „Očekáváme ještě další zlevňování. Důvodů je více. Stále je na trhu převis nabídky nad poptávkou, roste také počet nesplácených hypoték a banky začínají s vynucenými prodeji nemovitostí. Z celkového počtu jedenácti tisíc nesplácených hypoték tvoří byty asi polovinu. Pokud je banky ve větší míře začnou nuceně prodávat, bude to znamenat další tlak na pokles cen,“ uvedl Petr Čech.

Reklama

Výběr článků

Načítám