Hlavní obsah

Na Praze 4 se lidé bojí o osud privatizace

Právo, Novinky, Jakb Mračno
PRAHA

Za velkého zájmu veřejnosti zastupitelé v Praze 4 projednávali prodej několika bytů a pozemků v rámci třetí vlny privatizace. Ačkoliv byly všechny tyto body schváleny, v příspěvcích veřejnosti byly patrné obavy. Radní podle slov starosty Pavla Horálka (ODS) zatím rozhodování o budoucnosti privatizace bytů jako celku odložili na konec léta.

Článek

"Celkem máme do privatizace sto šest domů, přes tisíc bytových jednotek," poznamenal Horálek s tím, že se radní musí dohodnout tak, aby sladili veškeré předpisy. Podle většiny zastupitelů je hlavním problémem dořešení problematických nájemníků. Někteří radnici dluží, jiní bydlí v obecním bytě, přestože mají další vlastní byt, někde je problém i s vyřešením přechodu nájmu, když původní nájemník zemře.

 "Slibuji, že udělám všechno pro to, aby se předpisy změnily tak, že bude možné tyto věci rychle řešit a že celý ten objem zprivatizujeme v tomto volebním období," řekl na zasedání Horálek. "Vypůjčili jsme si peníze u známých a v rodině, očekáváme tedy, že radnice dodrží svůj slib," řekl například na čtvrtečním jednání jeden z řečníků.

O pauze se pak v předsálí lidé doslova vrhli na místostarostu Petra Staníka (ODS), který návrh předkládal a má privatizaci na starost. "Takřka ve všem s vámi souhlasím, ale jsem jen jeden ze zastupitelů," říkal na výtky lidí, že se možná změní podmínky privatizace. "Není to férové, složili jsme peníze na účet, založili družstvo a teď nám řeknete, že to bude jiná cena, nebo se možná nebude privatizovat vůbec," rozhořčeně reagoval jeden z přítomných obyvatel Prahy 4.

Se Staníkem také diskutovali mladí lidé, maminky s dětmi i důchodci. Podle zastupitele Petra Štěpánka (SZ) se nyní zdá, že ODS mírně ustupuje. "Původně to vypadalo, že budou chtít vyšší cenu, nyní se přiklánějí k původní ceně, ale bez platby rozdělené na několik let," řekl Právu Štěpánek.

Podle něj se ale lidem musí umožnit si potřebné peníze sehnat. "Již dlouho doporučujeme, aby se privatizovalo rychleji s tím, že například byt s neplatičem družstvo koupí za tržní cenu a pak si problém vyřeší ti lidé sami," dodal Štěpánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám