Hlavní obsah

Na Pankráci se chystá další mrakodrap

Právo, Jakub Mračno

Na pražské Pankráci možná vyroste nová výšková budova, nesoucí poetický název Ledová věž. O její stavbu na rohu křižovatky ulic Na Strži a Budějovická usiluje akciová společnost Pankrác, podle které by mělo jít o administrativní budovu. Proti stavbě se naopak již tradičně ozvala místní občanská sdružení, nejhlasitější jsou aktivisté Arniky.

Foto: Jakub Mračno , Právo

Ledová věž by měla nahradit vstupní portál bývalé budovy ČKD i „pyramidu“, která dnes kryje vstup do samoobsluhy.

Článek

Ti upozorňují ve své tiskové zprávě na to, že by další vysoká stavba mohla narušit panorama města, což by mohlo podle Arniky znamenat i vyřazení Prahy ze seznamu UNESCO. Tato organizace už před časem uvedla, že je výstavbou výškových budov v Praze znepokojena.

Další aktivisté varují před nedostatečnou dopravní kapacitou v oblasti. Projekty, o kterých Právo již dříve informovalo, totiž mají na Pankrác přivést desetitisíce aut, které komunikace nemohou zvládnout.

Této argumentaci čelí hlavně největší místní developer, společnost ECM, která nedávno téměř dokončila přestavbu někdejší budovy Československého rozhlasu, dnes City Tower, a plánuje i další dvě výškové budovy, které mají sloužit jako hotel a bytový dům.

Vztahy města a UNESCA nové mrakodrapy neohrozí

Podle šéfa ateliéru Kaama, architekta Karla Mrázka, jde ale o zbytečnou hysterii. „Jsem přesvědčen, že vztahy města a UNESCO další stavba nijak neohrozí, je to celé blamáž. Na seznam kulturního dědictví se Praha dostala v době, kdy už na Pankráci stálo torzo rozhlasu i budova tehdejšího Motokovu a hotelu Panorama,“ řekl Právu.

Podle jeho slov je nyní důležité celý prostor smysluplně dostavět. „Věž by v této podobě, která se ještě může i výrazně změnit, byla vysoká asi sedmdesát šest metrů, tedy zhruba stejně jako Panorama,“ dodal architekt.

Pamatkáři s Ledovou věží údajně souhlasí

Celý spor o mrakodrapy rozděluje mnohem více Pražany než odbornou veřejnost, většina zainteresovaných architektů proto volá po odborné diskusi. S návrhem Ledové věže se podle informací Práva seznámil sbor expertů pražských památkářů.

Podle šéfa pražských památkářů Jana Kněžínka se vyjádřili odborníci kladně, architekt Mrázek, který byl prezentaci také přítomen, to hodnotil spíše jako nerozhodný výsledek. „Kromě architektonického návrhu a pár konzultací s úřady nic jiného neproběhlo,“ řekl agentuře ČTK Antonis Timiopulos z akciové společnosti Pankrác. Případné územní či stavební řízení je tak nyní v nedohlednu.

„Kvůli poprasku, který kolem toho všeho propukl, se zatím nic dít nebude. Budeme čekat na vyjádření památkářů,“ dodal Timiopulos. Původní vizualizaci projektu uvidí zájemci na webových stránkách ateliéru Kaama.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové nákupní centrum v Praze

Na místě bývalé pankrácké tržnice vyroste nový chrám konzumu, který však namísto původních nízkopříjmových skupin zákazníků ocení spíše příslušníci středních...

Výběr článků

Načítám