Hlavní obsah

Na Pankráci roste „zelená“ kancelářská budova

Právo, Tomáš Pernis

Moderní kancelářský objekt City Green Court, který v současnosti staví společnost Skanska na rohu ulic Pujmanové a Hvězdovy na Pankráci, obdrží po svém dokončení platinový certifikát ekologické stavby.

Článek

Budova tak získá nejvyšší ocenění na škále LEED, která měří šetrnost objektu k životnímu prostředí. Mezinárodní systém je čtyřstupňový a po budově ČSOB v Radlicích, která si vysloužila „zlato“, tak získá osvědčení další pražská stavba.

Ekologie se nosí

Podle realitní poradenské společnosti DTZ zohledňuje certifikace nejen spotřebu energie s produkcí odpadu a zplodin, ale i postupy při samotném vzniku stavby a materiály.

Dokonce zahrnuje způsoby, kterými se lidé do místa práce dostávají. Upřednostňuje hromadnou dopravu a jízdní kola před automobily.

Původní návrh City Green Court se „zelenými“ prvky nepočítal a Skanska jako nový developer ho musela přepracovat. To zabralo asi tři čtvrtě roku, jak sdělil Právu projektový vedoucí firmy Václav Matoušek.

„Kromě velmi účinného pláště budovy patří mezi důležitá opatření přirozené odvětrání atria přes léto, omezené odtoky vody a shromažďování dešťové vody, zelená střecha, kontrola kvality vnitřního ovzduší a využití místních a recyklovaných materiálů,“ popsal Matoušek úpravy.

Z původního návrhu projektu zbyly v podstatě jen jeho rozměry, základní parametry a tvar vnější fasády. Developeři v Praze často se stavbou začínají, aniž by předem věděli, kdo si objekt pronajme nebo koupí. Proto se snaží z běžné nabídky co nejvíc vyčnívat – právě například „zeleným“ přístupem.

„V Praze se nyní ve fázi výstavby či rekonstrukce nachází téměř 124 000 m2 kancelářské plochy, která by měla být certifikována některou z uznávaných mezinárodních metod. Do roku 2013 budou o některý z certifikátů usilovat kancelářské projekty se souhrnnou plochou přesahující 400 tisíc metrů čtverečních,“ sdělila Lenka Šindelářová z poradenské společnosti DTZ.

Kromě certifikátu LEED, za nímž stojí americká nezisková organizace U. S. Green Building Council, s více než 15 tisíci organizacemi (jak stavebních firem, tak architektů), mohou developeři sáhnout po dalších certifikačních metodách. Například po německém DGNB nebo britském BREEAM.

Konkurence a úspory

Developeři si od „zelených“ budov slibují větší konkurenceschopnost. Podle zahraničních statistik „zelená“ certifikace zvyšuje hodnotu nemovitosti o 7,5 % a například návratnost investice se zlepšuje o 6,6 %.

Minusem bývají vyšší náklady při realizaci stavby, třeba v případě City Green Court zvedly úpravy původní cenu o 2,5 %. To ale mají vynahradit úsporné technologie. „V případě City Green Court to oproti původnímu návrhu budovy bude úspora ve výši až 34 procent,“ uzavřel Václav Matoušek.

Reklama

Související články

Finanční poradna: Jak financovat dřevostavbu

Dřevostavby se mezi obyvateli České republiky stávají čím dál tím více populárnějšími, bankovní instituce v nich však vzhledem ke specifičnosti procesu...

Výběr článků

Načítám