Hlavní obsah

Na návrhu plzeňského divadla budou pracovat architektonické kanceláře Evropy

Právo, Svatava Hernandézová
PLZEŇ

Po letech diskusí o výstavbě náhrady nevyhovujícího Komorního divadla v Plzni se konečně hnuly ledy. Ze strany Divadla J. K. Tyla i útvarů města Plzně je již připraveno vše včetně zadání parametrů k vypsání architektonické soutěže na novou budovu, která bude další léta sloužit divadelníkům.

Článek

„Chceme oslovit tři, maximálně pět architektonických kanceláří z celé Evropy, které již mají zkušenosti se stavbami divadel. Jejich návrhy bychom chtěli mít na stole do konce srpna, odborná komise z nich pak během září vybere vítězný návrh. Hlavním kritériem přitom bude především funkčnost objektu.

Vše ale ještě musí schválit zastupitelstvo 10. dubna,“ informovala náměstkyně primátora Marcela Krejsová po výročním zasedání Umělecké rady DJKT, která se také seznámila s přípravami na výstavbu nového divadla v Plzni.

Vše ale ještě musí schválit zastupitelstvo 10. dubna,“ informovala náměstkyně primátora Marcela Krejsová po výročním zasedání Umělecké rady DJKT, která se také seznámila s přípravami na výstavbu nového divadla v Plzni. Jak dále informoval ředitel divadla Jan Burian, nové divadlo bude stát v prostoru Palackého Jízdecká.

Víceúčelové využití

„Půjde-li vše dobře, mohli bychom kopnout poprvé v roce 2010 a do dvou let poté by mělo již divadlo stát. Budova s hlavním sálem s kapacitou 500 diváků počítá i s variabilní studiovou scénou pro dalších 200 diváků. Foyer by mohl sloužit koncertům a výstavám, orchestřiště by mělo být koncipováno pro sedm desítek lidí. A především zde budou odpovídající zkušebny, které Komornímu divadlu zcela chybějí, sklad a vůbec veškeré zázemí atd.,“ doplnil ředitel s tím, že celková užitná plocha divadla by měla mít skoro 8000 metrů čtverečních.

Součástí projektu samozřejmě bude i parkoviště, z něhož budou moci návštěvníci do objektu přejít „suchou nohou“. Město již na výstavbu vyčlenilo 200 miliónů korun a dalších sto miliónů přislíbil kraj. „Domníváme se, že funkční divadlo bychom mohli postavit do 500 miliónů.

Zbylé peníze bychom získávali ze státního rozpočtu a evropských fondů. Ale je možné divadlo postavit i levněji, jako například v Portugalsku, kde mají nové divadlo včetně vybavení za 10 miliónů eur,“ dodala Krejsová s tím, že v každém případě výstavba nového objektu bude levnější než rekonstrukce stávajícího Komorního divadla, která by přišla na téměř 800 miliónů a mohlo by být zachováno jen 320 míst.

Reklama

Související témata:

Související články

Plaza v Plzni otevřela obří obchodní centrum

Bylo to, jako když se protrhne hráz. Ve středu v pět odpoledne otevřela firma Plaza své mamutí zábavně obchodní centrum na bývalém plzeňském výstavišti....

V Plzni může vyrůst nové obchodní centrum

Kontroverzní projekt společnosti InterCora na výstavbu obchodního komplexu v Plzni u Prazdroje získal cenné body. Na místě zbouraného nákladního nádraží...

Výběr článků

Načítám