Hlavní obsah

Muzeum letectví v Mladé Boleslavi se staví, peníze ale nejsou

Právo, Radek Plavecký

Stavba úplně nového muzea letectví v Mladé Boleslavi hrozí průšvihem. Investorem je Středočeský kraj, náklady by měly dosahovat částky kolem 150 miliónů, ale není jasné, kdo je zaplatí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Rozestavěné muzeum letectví v Mladé Boleslavi

Článek

Původně totiž vedení kraje ještě pod taktovkou hejtmana Davida Ratha předpokládalo, že na stavbu získá peníze z Evropské unie. Dotaci ale kraj nedostal, přesto dal kdosi povel ke stavbě, aniž by náklady byly pokryté rozpočtem.

„Už minulé vedení kraje vědělo, že dotaci z EU nezíská a kraj na to nedostane ani korunu. Přesto financování nikdo neřešil a začalo se stavět. Není to žádný útok proti stavební firmě nebo samotnému projektu, tam je vše v pořádku, ale kritika a zodpovědnost padá na krajský úřad,“ kritizoval situaci nynější hejtman Josef Řihák (ČSSD). Jedním z lidí, kdo projekt hodně prosazoval, byl dřívější Rathův náměstek pro dopravu Robin Povšík (ČSSD), který v Mladé Boleslavi žije a je zde zastupitelem.

„Projekt jsem skutečně prosazoval, protože je velmi kvalitní a bylo by škoda ho nedokončit. Oblast financování jsem neřešil, byl to projekt z oblasti regionálního rozvoje. Snad každý ale ví, že tehdejší hejtman Rath zavelel, vydal pokyn a nikdo o něm nepochyboval a plnil,“ řekl Právu Povšík.

Potvrzení dotace ke stavbě netřeba

Hejtman Rath v dubnu minulého roku klepal na základní kámen muzea a začala stavba, aniž by se čekalo na potvrzení dotace. Během léta, když už byl hejtman Rath ve vazbě, však přišlo rozhodnutí, že dotace nebude. Nikdo to neřešil, ačkoli to vedení kraje vědělo. „Já tu informaci, kdo to spustil, nemám. Můžeme se jenom domnívat, že to byl pokyn Davida Ratha, který to mohl dát za úkol řediteli úřadu, a ten pověřil další úředníky. Předpokládám, že k tomu mají písemný doklad,“ uvedl tehdejší i nynější náměstek pro regionální rozvoj Marcel Chládek (ČSSD).

Podle Povšíka je současná situace s financováním sice nepříjemná, ale ne neřešitelná, jak nastiňuje hejtman Řihák, podle něhož zůstaly po minulém vedení jen rozpracované projekty, dluhy a nesplacené faktury.

„Když dotace nešla na muzeum, mohl ji kraj čerpat na jiný projekt, a tím pádem mu zůstaly vlastní peníze. Ty teď může použít na dofinancování,“ domnívá se Povšík, který doufá, že se muzeum dokončí podle původního projektu.

„Doufám, že to někdo nezmění a nevznikne nějaký nesmyslný paskvil,“ uvedl Povšík. Vše ale musí projít přes zastupitelstvo a teoreticky je stále možné, že by mohl být projekt zastaven nebo by se mohl změnit účel využití.

„Teoreticky to možné je, ale od nikoho jsem ještě takový záměr neslyšel,“ uvedl Chládek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám