Hlavní obsah

Mrakodrapy sahající do hloubek oceánu připomínají obří medúzy

Novinky, Barbora Vaníčková

Ačkoli pohled na ladné pohyby medúz působí na člověka obvykle jako balzám na duši, architektonický návrh, který se jimi inspiroval, vyvolává lehce stísněné pocity. Jak by také ne, když vychází z premisy, že v budoucnosti budeme žít v obrovských městech plovoucích na hladinách oceánů a především potápějících se do temných hlubin.

Článek

S návrhy, které zděšeně kvitují zvedající se hladiny, se roztrhl pytel, ať již mluvíme o plovoucích městech v Holandsku, obojživelné vesničce pro Expo 2012 v Koreji nebo nesčetných typech moderních hausbótů.

Všechny však mají jedno společné, plují na hladině. Návrh nazvaný hO2+ scraper se konečně odvážil ponořit a umístit pod hladiny oceánů celá města.

Futuristický návrh obří medúzy nesoucí místo, jež je schopno samostatně všestranně zajistit své obyvatele, ale trochu děsí myšlenkou, že by jednou taková města mohla být skutečně třeba a my bychom se do práce místo na druhý konec města vydávali do hloubek plovoucího gigantu. Kolem oken už by nepoletovala hejna ptáků, ale ryb a pokuřování na terase by vzalo za své.

Zcela soběstačné město

Koncept malajského architekta Sarly Adre Bin Sarkuma představil magazín eVolo jako reakci na moderní, do stále větší výšky se šplhající mrakodrapy. Jednotlivé samostatné jednotky mají prý plout poblíž sebe a vytvářet tak samostatně udržitelná města, která získávají energii z vln, větru, proudu a slunečního záření. „Medúzy“ jsou schopny zabezpečit svým obyvatelům i dostatek potravin, díky zemědělství, akvakultuře a hydroponii - tedy pěstování rostlin v živém roztoku bez potřeby půdy.

hO2+ scraper počítá i s malým lesem na povrchu, kde si mají obyvatelé, kteří pracují v útrobách obrovského netvora, užívat čerstvého vzduchu. Kromě možnosti práce a bydlení v tomto netradičním mrakodrapu je tedy počítáno i s odpočinkovými aktivitami. Návrh nabízí množství společenských i sportovních prostor, jako jsou různá hřiště, tělocvičny a trochu paradoxně i bazény.

Vše je prakticky rozloženo, na povrchu se pasou hospodářská zvířata a těsně pod hladinou, kde je prý nejlepší světlo, jsou umístěny byty.

Pokud byste se snad hrozili myšlenky, že se celý rafinovaný systém může docela snadno převrátit, zanechte paniky. V „medúze“ je umístěna vyrovnávací nádrž a jako pojistky slouží i chapadla, která povlávají kolem v rytmu přílivu.

Stavba má dokonale vyvážený energetický systém, díky němuž nezasahuje do přírody, koncept počítá s likvidací odpadu a celkově myslí na veškeré lidské potřeby. Žít se zde jistě nebude špatně, pokud se dokážete odpoutat od pevniny a pokud netrpíte mořskou či ponorkovou nemocí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám