Hlavní obsah

Mrakodrapy budou pro Prahu přínosem, míní investor

Právo, KarolIna Kudynová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zástupci nadnárodní stavební společnosti ECM, která investuje do výstavby nových výškových budov na Pankráci v Praze 4, ve čtvrtek novinářům představili konečnou verzi projektu - bytový dům, čtyřhvězdičkový hotel, obchodní centrum a více než 700 nových parkovacích stání.

Článek

ECM se vyjádřilo i k mediální diskusi o hrozbě, že kvůli plánovaným budovám hrozí Praze i ČR nepříjemný mezinárodní incident s organizací UNESCO. Světová organizace pro ochranu světového dědictví na Novém Zélandu v červenci totiž sdělila, že ČR má projekt přehodnotit. Ministerstvo kultury ale projekt povolilo.

"Nemáme zájem o konflikt s UNESCO, a myslím, že na tom nemá zájem ani magistrát a ministerstvo kultury," řekl zástupce ECM pro marketing a obchod Tomáš Vlček s tím, že podle něj projekt Prahu nepoškodí, naopak jí pomůže a zkulturní, protože bez moderních budov by zůstala zakonzervovaná.

ECM ale trvá na tom, že pro obyvatele Pankráce i Prahu mají být nové budovy velkým přínosem a dokonce prestiží. "Praha na tento projekt může být pyšná. Bude přínosem i pro místní obyvatele, v okolí vzrostou ceny nemovitostí," řekl architekt stavby Radan Hubička. "V soutěži byli vybráni ti nejlepší. Chceme být příkladem ostatním firmám, jak stavět kvalitně," uvedl Vlček.

Investice za miliardy

Dvaadvacetipatrový hotel s 330 pokoji vysoký 75 metrů a třicetipodlažní bytový dům vysoký 104 metrů mají investora stát asi 2,5 miliardy.

Mnozí místní obyvatelé a zástupci občanských sdružení jsou ale jiného názoru. Podle nich bude projekt přínosem především pro investora. Nakolik je varování UNESCO vážné, se ukáže, až do Prahy jeho zástupci přijedou.

UNESCO ve svém prohlášení totiž uvádí, že Praha má projekty přehodnotit. Do 1. února 2008 má ČR předložit studii, kde bude řečeno, jak hodlá Praha do budoucna chránit památkovou rezervaci a její krajinu a panorama.

Padne i žaloba

Občanské sdružení Arnika podá žalobu proti rozhodnutí ministerstva, které stavbu pankráckých projektů povolilo. Bývalá ředitelka odboru památkové péče Vladimíra Koubová, která projekt dvakrát zamítla, totiž díky silným tlakům developera z úřadu odešla. Již dříve to řekla Právu.

"S protesty občanských sdružení počítáme. Komplikuje nám to život. Stojí to hodně úsilí i peněz. Uvítali bychom, kdybychom se se zástupci občanských sdružení shodli na lepším kompromisu, jak tyto peníze využít pro lidi," dodal Vlček.

"S investory jsme mnohokrát jednali, ti ale kompromis ve smyslu snížení budov vždy odmítli, takže nám nezbývá než vše řešit v rámci správních řízení," dodal Martin Skalský ze sdružení Arnika.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám