Hlavní obsah

Mrakodrap Chrysler na Manhattanu koupí jeden z arabských emirátů

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Jedna z dominant Manhattanu – slavný mrakodrap Chrysler považovaný za nejkrásnější výškovou budovu New Yorku – má brzy patřit emirátu Abú Zabí v Perském zálivu.

Foto: Právo

Mrakodrap Chrysler na Manhattanu

Článek

Informoval o tom list The New York Post, podle něhož Investiční rada emirátu jedná o koupi 75procentního podílu za 800 miliónů dolarů (12,5 mld. Kč) se společností TMW, německou odbočkou investičního fondu se sídlem v Atlantě.

Mrakodrap byl postaven v roce 1930 ve stylu art deco sdružujícím prvky kubismu, futurismu a secese. S 319 metry držel primát nejvyšší budovy světa pouhý rok, než byl předstižen newyorským konkurentem Empire State Building. Je ale přesto nejvyšší cihlovou stavbou světa.

Abú Zabí

Abú Zabí (nebo též Abú Dhabí) je jedním z emirátů a zároveň hlavním městem Spojených arabských emirátů. Kromě toho, že na počátku sedmdesátých let se stal zakládajícím emirátem Spojených arabských emirátů, se jedná o nejbohatší ze současných sedmi emirátů a s celkovou plochou 67 350 km2 je také největší. Je situován na jihozápadním pobřeží Perského zálivu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám