Hlavní obsah

Město udrží postupnou deregulaci nájmů

Právo, Jakub Mračno

Zvyšování cen nájemného v bytech, kde platí regulace, bude v metropoli postupné i v případě, že ODS prosadí svůj návrh zákona o nájemném. Shoduje se na tom pražská ODS i další politické strany.

Článek

„Zvyšování cen nesmí narušovat soužití lidí, proto to musí jít postupně,“ tvrdí Jiří Janeček, který má v Praze na starosti bytovou a sociální politiku. Přitom připouští, že nový zákon o nájemném z dílny jeho mateřské Občanské demokratické strany by umožnil skokově zvýšit nájemné na vrchní hranici deregulace už v příštím roce.

„Je to nesmysl, také kvůli věkové skladbě obyvatel, ale hlavně se to musí udělat postupně, pak zanalyzovat, kdy se tržní cena potká s tou uvolňovanou, a pak to tak nechat,“ míní Janeček.

Ostrou kritiku si návrh poslanců za ODS vysloužil u komunistů, kteří už dlouhou dobu usilují o schválení vlastního návrhu zákona o sjednávání nájemného. Podle odborného mluvčího KSČM Františka Beneše by neměli poslanci vládní strany tvořit tak „zásadní zákon“.

„Jediným bodem, ve kterém se s ODS shodujeme, je fakt, že zákon o jednostranném zvyšování nájemného (č. 107/2006 Sb.) je zákonem špatným,“ řekl Právu Beneš s tím, že v Praze již vzrostlo nájemné na hodnoty, které nákladové nájemné převyšují dvojnásobně. A nájmy mají ještě dále růst, varují komunisté.

Také pražská soc. dem. možnost postupné deregulace vítá, je ale proti zvyšování nájmů jako takovému. „Už nyní jsou ceny nájemného za hranicí únosnosti, potom co se zdražuje hromadná doprava, voda, plyn, i další komodity, už zvýšení pocítí každá rodina,“ řekl Právu šéf pražské ČSSD a předseda finančního výboru zastupitelstva Petr Hulinský.

Podle něj by se mělo nyní v metropoli přistupovat u obecních bytů k deregulaci v co nejmenší míře.

Reklama

Související témata:

Související články

Nájemník musí dostat informace

Oznámení pronajímatele o jednostranném zvýšení nájemného musí mít nejen písemnou formu, ale musí obsahovat mnohá fakta, která dávají úplný obrázek o dnešním...

Radnice nabízejí výměnu bytů

Zdražení nájemného žene důchodce do malometrážek, platit ale budou asi stejně. Přibližně o třetinu vzrostou po prvním lednu nájmy v pražských obecních bytech....

Výběr článků

Načítám