Hlavní obsah

Mánes čeká rekonstrukce za 100 miliónů

Právo, Hynek Paštěka

Výstavní síň Mánes je v katastrofálním stavu a nesplňuje požadavky, které by měl splňovat moderní stánek umění. Chybí vzduchotechnika, klimatizace, bezpečnostní zařízení. Budova se nedá ani pořádně vytopit. Neutěšený stav by měla změnit rekonstrukce, která by síň co nejvíce přiblížila původnímu projektu architekta Otakara Novotného.

Článek

„Nyní běží stavební řízení. Očekáváme, že by stavba mohla začít v červnu příštího roku, hotovo by mohlo být podle optimistického scénáře na podzim 2011, podle pesimistického na podzim 2012. Náklady odhadujeme na 100 miliónů korun. Část chceme financovat z vlastních zdrojů, například prodejem děl ze svých sbírek v aukcích. Pro zbytek hledáme investory nebo dárce,“ řekl předseda správní rady Nadace českého výtvarného umění (NČVU) Martin Pavala, která výstavní síň vlastní a rekonstrukci plánuje.

Umělci žádají navrácení budovy

Část výtvarných umělců, sdružených ve Spolku výtvarných umělců Mánes, na včerejší tiskové konferenci deklarovala, že jim budova byla zcizena a žádali její navrácení. Soudní spory o vlastnictví výstavní síně mezi NČVU a SVU Mánes probíhaly od roku 1993 až do roku 2005, kdy Ústavní soud přiřkl Mánes NČVU.

„Je nejvyšší čas tuto křivdu politickým rozhodnutím napravit a tím zajistit návrat Spolku výtvarných umělců Mánes do jeho sídla,“ stojí v prohlášení Spolku, které jeho členové včera v Mánesu rozdávali. Středobodem rekonstrukce naplánované ateliérem HM Architekti má být výstavní síň, vznikne také multifunkční prostor pro přednášky, workshopy či jiné akce.

Počítá se i s návratem restaurace do původních prostor obrácených k ostrovu Žofín, kde je nyní další výstavní síň. Zcela nově mají být vybudovány dvě výtahové šachty. Výstavní síň dostane také nový jednotný vizuální styl, včetně nového loga a písma, který vytvořilo Studio Najbrt.

Budova se vrací do původního stavu

„Trochu lituji toho, že má účast na přípravě projektu nebyla větší, byl jsem pozván pouze jako konzultant. Jsem totiž také architekt,“ řekl Právu vnuk Otakara Novotného Tomáš.

„Je samozřejmě dobře, že se budova vrací do původního stavu. Ale je otázka, jestli rekonstrukce neměla být ještě pietnější, tedy, zda je nutné mít dva nové výtahy. Nechtěl jsem ale klást překážky, a tak jsem poskytl i původní dokumentaci,“ dodal.

Výstavní síň Mánes byla postavena v roce 1930. Od té doby prošla několika úpravami a rekonstrukcemi. Ta poslední proběhla v roce 1996, kdy NČVU investovala 40 miliónů korun do opravy základů a mostní konstrukce budovy.

Reklama

Související články

Česká poštovna na Sněžce je na prodej

Nová Česká poštovna, stojící půldruhého roku na vrcholu 1602 metry vysoké Sněžky, je na prodej prostřednictvím realitní kanceláře. Cenu majitelka poštovny...

V Praze vznikají legální plochy pro graffiti

Radnice Prahy 10 se rozhodla bojovat s řáděním sprejerů, kteří v jejich obvodu jen za minulý rok udělali na obecním majetku škodu za téměř 30 miliónů, a chce...

Výběr článků

Načítám